Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení na požár výrobní haly

Dne 17. 3. 2008 v 9:00 proběhlo Taktické cvičení jednotek PO zařazených v plošném pokrytí území Ústeckého kraje. Nacvičoval se požár v prostoru výrobní haly RENOGUM-NILOS a.s., Kopisty – Ležáky

Jednotky PO se zúčastnili TCV na bývalém závodě Ležáky. Jednalo se o výrobní halu č. 2, RENOGUM-NILOS a.s., kde se provádí renovace dopravních pasů. Požár byl simulován na vulkanizační lis, který je ovládán hydraulicky (cca 2 000 litrů) a ohříván horkou parou (max. 150°C). Linka je vybavena odsáváním vzduchu (nanášení vulkanizačního roztoku na renovované pasy). V hale je situováno i zařízení malého gumového programu, které se skládá z třídiče pryžové drti, míchačky pryžové drti s polyuretanem a polyuretanovou barvou a hydraulického lisu s elektrickým vytápěním.

Největší nebezpečí je v prostoru lisu, ovládaného hydraulickým olejem, konfekčního stolu vulkanizační linky a v prostoru míchání směsí malého gumového programu.

Po příjezdu na místo zásahu byl VZ proveden průzkum a následně stanoveny priority k úspěšné likvidaci požáru. Byly evakuovány tlakové lahve (svářecí souprava) a nádoby s lepidlem. VZ rozdělil činnost do tří úseků, dva na likvidaci požáru a jeden na ochlazování nádrží s hydraulickým olejem. Během zásahu došlo k prostřídání zasahujících hasičů z řad jednotek SDH. Pro dálkovou dopravu vody hadicemi VZ vyčlenil jednotku HZS podniku UNIPETROL RPA s.r.o., která disponuje moderní čerpací jednotku na dopravu vody na velké vzdálenosti.

Hlavní úkol jednotek:

- nasadit hlavní útočné proudy na likvidaci požáru

- nasadit proudy na ochlazování a zabránění šíření požáru na vnější nádrže na hydraulický olej o obsahu 10 m³ oleje a dalšího skladovaného materiálu (recyklované pásové dopravníky v kotoučích),

- zajistit dopravu vody do cisteren od požární nádrže závodu.



Cvičení se zúčastnly tyto sbory:

CPS HZSP MUS – Obránci míru PHA T 815 1+3

CAS 32 T 815 1+3

CHTA T 815 1+1

VEA Land Rover 1+0

HZSP MUS Pobočná stanice Hrabák CAS 25 T 815 1+3

CAS 32 T 815 1+1

HZS Ústeckého kraje, územní odbor Most CAS 32 T 815 1+3

HZSP UNIPETROL RPA, s.r.o. CAS 32 T 815 1+3

JSDH Braňany CAS 32 T 815 1+3

JSDH Litvínov CAS 25 L 101 1+5



Ing. Rosenkranz Jiří
Zástupce velitele HZS podniku MUS


-kaw-
Sdílet