Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští hasiči spolupracovali s pracovníky firmy E.on v Halámkách, na dráty spadly stromy

Krátce před půl jednou odpolední přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje od firmy E.on žádost o pomoc do obce Halámky, kde dle hlášení na tísňovou linku 112 spadlý strom poškodil dráty elektrického vedení.

Operační důstojníci do Halámek vyslali profesionální hasiče ze stanice Třeboň a svolali jednotku SDH obce Suchdol nad Lužnicí. Obě jednotky na místo vyjely včetně člunů. Jako první na místo přijela dobrovolná jednotka, jejíž velitel podal zprávu, že spadané stromy a poškození elektrické vedení jsou v těžko přístupném terénu. Dále se ukázalo, že zásahová technika v rozbahněném terénu neprojede. Aby hasiči mohli provést průzkum přímo na místě události, museli nechat auta na silnici a na místo dojít pěšky.

Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že spadané stromy potrhaly dráty elektrického vedení, čímž byla přerušena dodávka energie do obce České Velenice, dále do místní vodárny, která zásobuje České Velenice a která má náhradní zdroj pouze na několik hodin, a do místní továrny. Oprava vedení však nebyla pro pracovníky firmy E.on vzhledem k podmáčenému terénu a rozvodněné Lužnici možná.

Zasahující hasiči pomohli pracovníkům firmy na člunech na rozvodněné řece znovu natáhnout elektrické vedení. Jejich zásah byl vzhledem k panujícím podmínkám velice náročný. Použít zásahovou techniku nebylo na podmáčeném terénu možné, hasiči se mohli pohybovat pouze pěšky či na člunech.

Díky jejich maximální snaze a obrovské profesionalitě se po 16. hodině odpolední podařilo dodávku elektrické energie do obce obnovit.

Sdílet