Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoučtí hasiči za sebou mají náročné hledání paraglidisty po nezdařeném přistání

Tři jednotky z řad profesionálních a dobrovolných hasičů se v odpoledních hodinách neděle 26. 10. 2014 podílely na hledání a následné záchranně paraglidisty ze stromu. Muž v hovoru na lince tísňové pomoci uvedl své GPS souřadnice, zalarmoval také své kolegy ve snaze rychlé pomoci.

Na základě získaných informací se muž zřítil se zachycením ve větší výšce ve stromu nedaleko Lipníku nad Bečvou místní části Podhoří. Profesionální hasiče z Lipníku nad Bečvou s výškovou technikou v pomoci doplnili dobrovolní hasiči Podhoří a v následujícím čase také lezecká skupina z profesionálů z Přerova.

Samotné hledání osoby bylo náročné uváděné souřadnice byly matoucí a k popsanému místu přímo oznamovatelem prakticky nešlo dojet ani vozidly, hasiči se tedy k pomoci a vyhledávání vydali pěšky. Pomoc výškové techniky byla prakticky nemožná a proto k pomoci byla vyžádána již zmiňovaná lezecká skupina.

Hasiči ve spolupráci s dobrovolníky zahájili vyhledávání, jako první se k zaklíněnému muži ve stromu dostal myslivec, ten ostatním místo pádu přesněji vysvětlit. Po zhruba dvou hodinách se muže podařilo bezpečně vyprostit a dostat do bezpečí a jednotky se následně vrátily zpět na své základny

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet