Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přes šedesát dobrovolných hasičů se v Zakřanech proškolilo v typových činnostech

V sobotu 25. října se na návsi v obci Zakřany uskutečnilo „Instrukčně metodické zaměstnání jednotek sborů dobrovolných hasičů“, které jsou dislokovány v hasebním obvodu požární stanice HZS v Rosicích. Celá akce byla zaměřena na výcvik jednotek v typových činnostech, s kterými se při svých zásazích mohou setkat a používání jednotlivého vybavení, kterým dobrovolné jednotky disponují.

Systém výcviku byl rozdělen na sedm pracovišť, kde si členové dobrovolných jednotek měli možnost ověřit své znalosti a dovednosti. Každé pracoviště mělo svého lektora, který byl z řad jednotek SDH a to mimo pracoviště poskytnutí první pomoci a chemicko-technické služby, kde lektorskou činnost zajistili příslušníci HZS ze stanice Rosice. Jednotlivá pracoviště byla rozdělena na:

pracoviště 1 – průzkum se záchranou osoby
pracoviště 2 – poskytnutí první pomoci
pracoviště 3 – použití PS12, PS 16 Ziegler, plovoucí čerpadla
pracoviště 4 – použití mobilní požární techniky
pracoviště 5 – využití lan, lezeckého vybavení a uzlů při zásahové činnosti jednotek
pracoviště 6 – motorové a rozbrušovací pily
pracoviště 7 – chemicko-technická služba.

Celé této akce se účastnilo přes 60 dobrovolných hasičů z jednotek kategorie JPO II, JPO III, JPO V a to z JSDH Zastávka, JSDH Zbýšov, JSDH Zakřany, JSDH Zbraslav, JSDH Říčany, JSDH Domašov, JSDH Příbram na Moravě a JSDH Újezd u Rosic. Po realizaci celého zaměstnání, které trvalo 6. hodin, bylo přítomnými hasiči konstatováno, že takto provedený systém výcviku má pro dobrovolné jednotky velký přínos a je třeba v něm i nadále pokračovat.

Zdeněk Milan
velitel JSDH Zastávka
Sdílet