Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zranění profesionálního hasiče při výcviku u Lhotky

Dne 18. 3. 2008 byl vyhlášen výcvik pro profesionální hasiče lezce ze stanice v Uherském Hradišti. Námětem byl výcvik slanění věže vysílače a rozhledny ve Lhotce nedaleko Hradčovic. Skupinka čtyř profesionálních hasičů lezců se kolem deváté hodiny přesunula pod vysílač a zahájila akci.

Během výcviku se hasiči zdokonalovali ve slaňovacích a zdolávacích technikách, které jsou častým námětem podobných cvičení lezeckých skupin záchranářů HZS Zlínského kraje.

Kolem 09:35 hod. došlo k zatím přesně nespecifikované situaci na slaňovacím laně, při které se třiatřicetiletý hasič nekontrolovaně slanil z výšky asi dvaceti metrů. Po celou dobu jízdy na laně se snažil zbrzdit svůj pád přes rukavice a technické lezecké vybavení. Záchranář dopadl na štěrkoviště pod vysílačem.

Pádem na nohy si způsobil zranění a brzděním si popálil ruce i přes ochranné rukavice. Jeho kolegové mu okamžitě poskytli první předlékařskou pomoc, povolali zdravotnickou záchrannou službu a informovali své nadřízené.

Hasič byl naložen do vozidla zdravotníků a odvezen do nemocnice v Uherském Hradišti. Po vyšetřeních lékař konstatoval, že zranění nejsou nijak vážná a záchranář zůstane v nemocnici na preventivní pozorování.

Zraněný hasič pracuje u sboru od roku 2000 a dva roky je zařazen do skupiny specialistů lezců.


V kraji organizují profesionální hasiči každoročně asi padesát podobných výcviků, které jsou zaměřeny na zdokonalování jednotlivých záchranářských úkolů v lezeckých skupinách. Podobné akce jsou nutnou součástí práce profesionálních záchranářů a pochopitelně v nich dochází i k rizikovým situacím. Hasiči si uvědomují nebezpečí, snaží se je eliminovat právě při cvičeních a výcvicích, aby získali praxi a jistotu do skutečných záchranných akcí. Z tohoto důvodu ani nelze nikdy zcela vyloučit možnost úrazu, ke kterým i zřídka dochází.

HZS Zlínského kraje ustanoví pracovní skupinu, která incident vyšetří a určí jeho průběh, okolnosti a příčinu.

V loňském roce se při mimořádných událostech ve Zlínském kraji zranilo 11 profesionálních hasičů. Všechna zranění byla lehká, žádný záchranář nepřišel o život.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-swo-
Sdílet