Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehody na silnici i železnici

Dne 19. března 2008, pět minut před 17. hodinou, zahájilo krajské operační středisko HZS Plzeňského kraje (dále KOPIS) řešení události na drážním tělese v lokalitě Točník u Klatov. Jednalo se o osobu sraženou vlakovou soupravou. Ilustrační foto

Řešení, na kterém se podílely jednotky HZS Plzeňského kraje, územního odboru Klatovy a HZS Českých drah, spočívalo v součinnosti s PCŘ a bylo především zaměřeno na řádné vymezení prostoru události, jeho ohraničení a na další úkony, které obvykle souvisí se situací, kdy postiženému již nelze pomoci.

Těsně před skončením téhož dne došlo k hromadné dopravní nehodě na dálnici D 5 Plzeň – Rozvadov a to v jejích obou směrech. KOPIS vyslalo k místu střetu vozidel na cca 123 kilometru ve 23:28 h síly a prostředky profesionálních stanic Stříbro a Tachov a jednotky sboru dobrovolných hasičů Bor u Tachova. Postupným šetřením míst střetů vozidel konstatováno, že v souhrnu šlo o kontakt 5ti osobní vozů a 1 kamionu, který patrně svou kinetickou energií překonal i středové betonové bariéry a tím byla předmětná havárie rozšířena do obou dopravních směrů. Havarovaná auta a následně přijíždějící další dopravní prostředky omezily zmíněnou komunikaci natolik, že byla zastavena její průjezdnost i pro zásahové prostředky a jejich osádky musely z počátku dosáhnout míst neštěstí pěšky. Z jednoho osobního vozidla byla vyproštěna posádka a průběžně byla potřebným poskytována předlékařská pomoc dalším. Krom těchto prioritních úkonů byl zajištěn průzkum okolí, neboť jedno z havarovaných vozidel se ocitlo mimo pojezdovou část dálnice na svahu. Dále shledán únik provozních kapalin o objemu do 150 lt. V závěrečném časovém úseku řešení události pomáhaly síly Hasičského záchranného sboru s manipulací havarovanými auty s cílem jejich rychlého a bezpečného odstranění.

Okolo 05:00 h dnešního dne byla D5 v daném úseku znovu otevřena.


Jiří Filípek,
ředitel kanceláře krajského ředitele
HZS Plzeňského kraje


-wap-
Sdílet