Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zachraňovali tonoucího člověka z ostravského rybníka Rojek

Dvě vozidla jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Ostravě-Zábřehu s kompletními osádkami se zapojila v pondělí 27. 10. 2014 ráno do cvičení, při němž museli hasiči vylovit jednoho tonoucího z rybníku Rojek v Ostravě-Svinově a po dalším člověku ve vodě pátrat.

Topícího člověka zahlédnul cestující z projíždějícího rychlíku a oznámil na tísňovou linku hasičů. Na určené místo vyjela jednotka HZS MSK, vybavená gumovým člunem a žlutými záchrannými saněmi. Hasiči objevili na břehu rybníka dva rybářské pruty a ohníček. Pak uprostřed rybníka zahlédli i přes mírnou mlhu muže, který se křečovitě držel okraje masivního pilíře mostu dálnice D1.

Za mužem se vydali v záchranných saních dva hasiči, muže rychle vytáhli do saní, nechali se kolegy přitáhnout lanem ke břehu, ošetřili ho a přikryli termofólií. Druhá skupina tří hasičů se vydala na gumovém člunu s pádly (bez použití motoru) na průzkum protějšího břehu, zarostlého rákosím. Přes pečlivé pátrání nikoho nenašla a cvičení bylo ukončeno.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet