Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár cirkusové maringotky v Novém Jičíně

Dvě jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 20. 3. 2008 vpodvečer v Novém Jičíně u požáru maringotky cirkusu Carini, který postavil svůj stan na volné ploše u ulice Bohuslava Martinů. Škoda na maringotce, sloužící především jako pokladna, byla předběžně stanovena na 200 tisíc korun.

Informaci o požáru v cirkusu obdrželo operační středisko hasičů ve čtvrtek krátce po půl šesté večer. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně a dobrovolní hasiči ze Starého Jičína.

Na místě hasiči zjistili, že hoří menší dřevěná maringotka, vypnuli elektrický proud a hasili oheň pomocí vysokotlakého vodního proudu a jednoho vodního proudu C. Požár hasiči dostali pod kontrolu během několika minut, pak vyklidili celou maringotku. Před 18. hodinou byl požár uhašen.

Škoda se vyhoupla na 200 tisíc korun, protože šlo o maringotku-veterána, tedy starší typ, který majitelé cirkusu hezky rekonstruovali. Příčinou vzniku požáru byla závada na elektroinstalaci.

Cirkus Carini má vystoupení v Novém Jičíně od 19. do 23. března, pak se přesunuje do Hranic.

Hasiči v Moravskoslezském kraji mají na maringotky štěstí. Před měsícem (přesně 21. 2. 2008) jednotka HZS MSK ze stanice v Bruntálu „lovila“ maringotku z řeky Opavy v úseku mezi obcemi Karlovice a Široká Niva.

Řeka postupně podemlela břeh, na kterém v poslední době nepoužívaná maringotka několik desítek let pevně stála, a poté se zřítila svou zadní částí do koryta řeky. Hasiči ji vytáhli pomocí vyprošťovací Tatry 815.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet