Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Lezecké družstvo HZS Moravskoslezského kraje využívá technický automobil Mitsubishi L 200

V rámci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje působí kromě lezeckých skupin taktéž lezecké družstvo. To sídlí na stanici v Ostravě Porubě a ke své činnosti využívá technický automobil Mitsubishi L 200 z roku 2004.

Podvozek a motor

Vozidlo je postaveno na podvozku Mitsubishi L 200 DID Pick-up s možností pohonu všech kol. Kabina je pětimístná, čtyřdvéřová. Motor o objemu 2 477 cm3 dosahuje výkonu 98 kW a automobil dokáže rozjet až na rychlost 158 kilometrů za hodinu.

Za předním nárazníkem je uchycen elektrický lanový naviják s ocelovým lanem.

Vozidlo je dlouhé 5 010 mm, široké 1 800 mm a vysoké 1 775 mm. Jeho celková hmotnost je 2 700 kg.

Nástavba vozu

Nástavbu tvoří samotná korba, na které je uchycen plastový hard-top s celkem třemi nahoru výklopnými dveřmi. Rozdělena je horizontálně na dvě části – horní je přístupná výše zmíněnými dveřmi, spodní je tvořena výsuvným úložným prostorem.

Výklopné dveře jsou uzamykatelné stejným klíčem. K úložnému prostoru pro technické prostředky patří také uzamykatelný střešní box. Nosič, na kterém je uchycen, poskytuje prostor také pro uložení hliníkového nastavovacího žebříku.

Vybavení vozu

Ve střešním boxu je uložena trojnožka s lanovým navijákem a kladka. Své místo zde má také teleskopická tyč k vyhledávací kameře, která je součástí vybavení a čtveřice záchranných vest.

Jak již určení vozu poměrně jasně určuje, je vybavením Mitsubishi převážně lezecké vybavení, tedy lana, karabiny, smyčky a podobně. Nechybí však ani standardní povodňový vak, tedy vybavení se „suchými“ oděvy a neoprénovou obuví.

Vzhledem k charakteru událostí, ke kterým bývá voláno lezecké družstvo, je třeba myslet i na prostředky pro poskytování první pomoci a transport pacienta, například dvojice tepelných fólií, nosítka SKED či lékárnička.

Ve vozidle najdeme přenosnou 2kW elektrocentrálu a halogenový světlomet se stativem.

Hasiči mají samozřejmě k dispozici i termokameru a prostředky pro detekci nebezpečných látek, konkrétně XAM 2000.

Mezi výbavu, kterou může lezecké družstvo využít, patří i vystřelovací puška s 20metrovým lanem, stupačky na stromy a také motorová pila s příslušenstvím.

Sdílet