Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Je sucho, řádí lesní požáry

Ve vojenském prostoru Libavá u Olomouce shořelo deset hektarů lesa. Oheň se začal šířit kolem 16. hodiny v sobotu odpoledne.Ilus­trační foto.

Na pomoc vyjeli profesionální hasiči ze Šternberka a Olomouce. Požár se však dále šířil, a tak se na jeho likvidaci nakonec podílelo dvanáct hasičských jednotek. Hasit pomáhalo i letadlo záchranné hasičské služby a dobrovolníci.

Zdolávání ohně bylo obtížné, protože vojenský prostor Libavá je špatně přístupný.

K večeru se oheň podle Hacsikové podařilo uhasit. Hasiči ještě lopatami likvidovali doutnající zbytky lesa, pomáhali opět i dobrovolníci.

Příčina požáru i rozsah škod se teprve budou vyšetřovat. V noci na místě zůstanou vojenští hasiči, kteří budou hlídat, aby se oheň nerozhořel znovu.

V sobotu hořelo i u Brna
Devět hasičských jednotek a letadlo hasily několik hodin v sobotu také požár tří hektarů lesa v Tišnově na Brněnsku.

Televize Prima a Nova ve svém zpravodajství uvedly, že oheň vznikl kolem poledne a údajně ho způsobila jiskra od poškozeného křovinořezu.

Požár, který způsobil škodu odhadem za 100 tisíc korun, se podařilo zlikvidovat. Hasiči budou ale lesní porost sledovat ještě přes noc.

Les hořel také na Českolipsku
Další lesní požár vypukl odpoledne u Obroku na Českolipsku. „Hoří tam asi dva hektary, je tam těžko přístupný terén,“ uvedl operační důstojník českolipských hasičů Stanislav Svoboda. S ohněm podle něj bojuje devět hasičských sborů.

Požár se rozšířil v rokli, hasiči se o jeho vzniku dozvěděli krátce před 17. hodinou.Požár u Obroku, který leží poblíž Dubé, je letos zatím největším lesním požárem na Českolipsku.
Sdílet