Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trefil vlak i přes stažené závory a utekl

Jednotka HZS Českých drah z pražské požární stanice byla včera, 22.3. 2008 v nočních hodinách vyslána k dopravní nehodě, při které v Mníšku pod Brdy narazil osobní automobil do projíždějícího motorového vlaku i přes stažené závory na železničním přejezdu. Osádka automobilu po nehodě z místa utekla.

22.3. 2008, 22.19 hod., žst. Mníšek pod Brdy/Praha – západ

Jednotka Hasičského záchranného sboru Českých drah z pražské požární stanice byla vyslána s vozem CAS 24 Mercedes k nahlášené dopravní nehodě – střetu osobního automobilu značky Mazda 626 Combi, který i přes stažené závory na železničním přejezdu u železniční stanice Mníšek pod Brdy narazil do v tu chvílí projíždějícího motorového osobního vlaku řady 810, v němž se nacházelo šest cestujících a obsluha. Po čelním nárazu automobilu do zadní části vlaku zůstala Mazda se zničenou motorovou částí stát pod spuštěnou závorou ve směru své jízdy a osádka vozidlo i se psem opustila a utekla pryč. Vlak, protože vyjížděl ze stanice, jel relativně malou rychlostí a tak ho strojvedoucí zastavil po cca 80 metrech za přejezdem. Poté byla událost nahlášená složkám IZS.

V době příjezdu jednotky drážních hasičů na místo případu byla na místě hlídka Policie ČR, která zajistila okolí nehody. V Mazdě byla vzadu dětská autosedačka, takže co si v první chvíli člověk pomyslel, nemá cenu říkat. Hasiči provedli na havarovaném automobilu protipožární opatření, tedy odpojení AKU a sorbentem byl zasypán únik provozních náplní. Poté byl ohledán motorový vlak, ze kterého neunikalo nic kromě písku z uražené hadice jeho zásobníku, to hasiči provizorně opravili. Na hnacím vozidle bylo poničeno kromě pískového zásobníku spodní oplechování podvozkové části, osobní automobil dopadl o poznání hůř. Jeho motorová část po nárazu do boku projíždějícího vlaku byla zničena a prasklo také čelní sklo. O velkém štěstí může hovořit osádka vozu, které se zřejmě nic nestalo, dle svědeckých výpovědí dvojice osob se psem opustila automobil ihned po nárazu a utekla z místa. Ve své podstatě o štěstí může taktéž hovořit řidička škodovky, stojící v protisměru. Kdyby nebylo stažených závor, řidič Mazdy by jí svojí rychlou jízdou zřejmě čelně naboural. Brzdné stopy byly patrné pouze zhruba 7–8 m před přejezdem, na kterém v tom okamžiku již projížděl osobní vlak.

O tom, proč před přejezdem nezjištěný řidič nezastavil, mohou přivolaní dopravní policisté jen spekulovat, závory jsou dobře viditelné z obou směrů, v noci jsou osvětlené nádražní lampou. Majitel vozidla poté, když byl zjištěn a policii dovezen na místo i se svým psem, začal tvrdit, že ve voze vůbec nebyl, poté že byl, ale neřídil… Díky jeho přístupu k věci nebylo tak možné zjistit, zda-li je další osoba z vozidla zdravotně v pořádku. Když byla událost zadokumentována, majitel v pohodě odešel pěšky domů… Ve vlaku taktéž k žádnému zranění osob nedošlo. Škoda je předmětem šetření.

Na místo se tedy dostavila odtahová služba, která za asistence hasičů naložila havarovaný automobil. Po jejím odjezdu byl proveden ještě úklid komunikace a JPO HZS ČD Praha se mohla vrátit na svojí základnu.


Relativně banální nehoda, která však měla velmi blízko k tragedii…


-wap-
Sdílet