Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Náchodsku hoří stoh lisované slámy, ve Slavětíně nad Metují zasahuje třináct jednotek

Celkem třináct jednotek hasičů zasahuje od neděle 2. listopadu 2014 u rozsáhlého požáru stohu s lisovanou slámou ve Slavětíně nad Metují na Náchodsku. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen v 18:28 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jaroměře a Dobrušky, dále dobrovolní hasiči ze Slavětína, Bohuslavic a Nového Města nad Metují. Kvůli rozsahu požáru musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu a na místo byly vyslány další jednotky profesionálních hasičů z Náchoda, dobrovolných hasičů z Českého Meziříčí, Velké Jesenice, Opočna, Jasenné, Jaroměře, Dobrušky a České Skalice.

Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že stoh o rozloze zhruba 80 krát deset metrů je celý v plamenech. Lisovaná sláma byla uložena venku na panelovém podlaží u skladovací haly s krmným obilím a poblíž kravína. Hasiči ihned začali s hašením a také ochlazováním přilehlých objektů. Účinným a rychlým zásahem se jim podařilo zabránit rozšíření plamenů na kravín se zvířaty i skladovací halu. Vysoký stoh slámy hasiči musejí postupně rozebírat a dohašovat.

Požár se podařilo lokalizovat dnes 3. listopadu 2014 po šesté hodině ráno. Na místě stále zůstávají hasiči, kteří budou rozebírat a dohašovat požár a také vyšetřovatelé, kteří budou zjišťovat příčinu vzniku požáru. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na šest milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet