Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u tragické nehody sanitky v Opavě

Téměř tři a půl hodiny trval zásah profesionálních hasičů u tragické dopravní nehody sanitky rychlé záchranné služby Mercedes Sprinter a osobního automobilu Renault Laguna, která se stala v neděli 23. 3. 2008 dopoledne v Opavě-Kateřinkách v Ratibořské ulici. Přidány nové fotografie

Z toho přibližně půlhodinu hasiči vyprošťovali zaklíněného spolujezdce v sanitce.<In­formaci o nehodě dvou aut s úmrtím chodce dostalo operační středisko hasičů od Zdravotnické záchranné služby v Opavě v sobotu krátce po 10. hodině. Na místo vyjela zdejší jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje celkem se třemi vozidly, mj. i s vyprošťovací Tatrou 815.

Opavští hasiči se ihned zaměřili na pomoc spolujezdci v sanitce, která narazila do bytelného sloupu veřejného osvětlení, na němž také drželo trolejbusové vedení. Záchranář byl při vědomí, ale každý pohyb auta mu způsoboval velké bolesti, proto museli hasiči postupovat velmi citlivě a opatrně.

K vysvobození muže se zaklíněnýma nohama použili hydraulické nůžky, hydraulický rozpínák i hydraulický válec. Nejprve odstřihli sloupek B, pak odstřihli boční dveře, také museli odstranit stěnu mezi prostorem pro řidiče a vlastní sanitkou a potom ještě sedačky v záchranářském autě. Aby mohli uvolnit zraněné nohy spolujezdce, v závěru použili na odtlačení motorové části auta hydraulický válec. Po opatrném vyproštění hasiči předali zraněného muže, který byl po celou půlhodinu při vědomí a komunikoval, Zdravotnické záchranné službě.

U sanitky také museli hasiči likvidovat menší únik provozních kapalin, a to pomocí sorbentu. Sanitku nakonec poodtáhli od sloupu vyprošťovací Tatrou 815 a havarované auto naložili na vozidlo odtahové služby.

Hasiči se také „postarali“ o poškozený sloup, který měl po nárazu sanitky rozbitou rozvodnou skříň a obnažené dráty. Poškození nahlásili rozvodným závodům a obnažené místo přikryli do příjezdu poruchové služby suchou dekou.

Renault Laguna skončil v zahradě a žádné provozní kapaliny z něj neunikly. Hasiči vozidlo zajistili před požárem – odpojili mu akubaterii. Nakonec celou silnici po nehodě uklidili. Velitel hasičského zásahu, který je členem týmu postraumatické intervenční péče, hovořil do příjezdu psychologů s řidičem renaultu. Poslední hasičské vozidlo se vrátilo na stanici HZS MSK kolem půl druhé odpoledne.



por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-, -wej-
Sdílet