Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili hostinec v Raškovicích

Celkem čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí 24. 3. 2008 ráno u požáru hostince „Obecník“ v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Škoda, způsobená ohněm především v půdním prostoru a propadnutím stropu do výčepu, činí předběžně 600 tisíc korun, hasiči ale rychlým zásahem uchránili zbytek výčepu a přilehlého sálu.Přidány fotografie

Celkem čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pondělí 24. 3. 2008 ráno u požáru hostince „Obecník“ v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Škoda, způsobená ohněm především v půdním prostoru a propadnutím stropu do výčepu, činí předběžně 600 tisíc korun, hasiči ale rychlým zásahem uchránili zbytek výčepu a přilehlého sálu.

Operační středisko hasičů informovali o požáru v pondělí ve čtvrt na sedm místní dobrovolní hasiči, jejichž požární zbrojnice stojí nedaleko staršího objektu hospody. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice ve Frýdku-Místku a tři dobrovolné jednotky z Raškovic.

Zásah pomocí čtyř vodních proudů C byl komplikovaný, hasiči museli vyřezat motorovou pilou z automobilového žebříku AZ 30 IFA dva otvory do sedlové střechy, aby mohli půdní prostory odvětrat, a uvnitř používat dýchací techniku. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu za více než hodinu, další hodinu jim trvalo dohašování s rozebíráním půdní konstrukcí.

Příčinou vzniku požáru na ploše odhadem 12 × 7 metrů byla technická závada na špatně vybudovaném komínovém tělese. Oheň, který pronikl ven štěrbinou v komíně, mimo jiné zapálil nosný trám těsně vedle komína. Díky rychlému zásahu hasičů zůstal krov střechy pouze ohořelý a očouzený, ale oheň se dál nerozšířil.

Majitelem objektu je obec Raškovice, která jej pronajímá „hospodskému“.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet