Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kadani a Klášterci nad Ohří mají nové „komunikační“ přilby, zvládají přímou komunikaci i bluetooth

S nadcházející zimní sezónou, kdy už se milovníci zimních sportů nemohou dočkat jejího zahájení, jsme se i my pustili do každoročního výcviku záchrany osob z lanovky. V sestavě dvou lezeckých instruktorů JSDH Kadaň, a lezců z jednotek JSDH Kadaň, JSDH Klášterec nad Ohří, a HZSP Severočeské doly a.s. – DNT, jsme se vypravili na Klínovec k zopakování si postupů při záchraně osob, ale letos především i odzkoušení nových komunikačních prostředků.

Počasí nám více než přálo, teplota těsně pod bodem mrazu, viditelnost ve sněhové vánici několik metrů a všudypřítomné poryvy větru okolo 12 m/s, tedy přesně ty podmínky, kdy platí „Těžko na cvičišti…“. Samotná záchrana je již pro nás opakováním, pouze si připomeneme základní pravidla, osaháme materiál a můžeme se vydat do výšek. Nezávisle s námi, se na lanovku vydali i lezci z HZS Karlovarského kraje, kteří cvičili o sloup níž.

Vzhledem k tomu, že povinností provozovatele je dostat z lanovky všechny osoby do dvou hodin od případné poruchy, je potřeba co největší množství osob, schopných toto provést, protože nepříznivé povětrnostní podmínky dokáží na horách sebrat síly i tomu nejodhodlanějšímu záchranáři. Pro představu, na Klínovec jezdí nejdelší lanovka z Jáchymova, měří 2240 metrů a přepravní kapacita je 2400 osob za hodinu a je jednou ze čtyř sedadlových lanovek v lyžařském areálu.

Od letošního roku přibyly do vybavení jednotek měst Kadaň a Klášterec nad Ohří komunikační přilby. Vzhledem k množícím se zásahům čtyřkolek, které jsou ve vybavení obou jednotek, jsme se rozhodli řešit komunikaci, která se dosud jevila jako nedostatek. V lesích a terénu je integrovaná přilba pro tuto činnost nepohodlná a spojení se čtyřkolkou bylo velmi špatné.

Náhoda nás však přivedla k Markovi Fryšovi, záchranáři Horské služby ve Špindlerově Mlýně, který se zabývá výrobou komunikačních přileb.

Zajeli jsme si tedy přilby odzkoušet, co všechno umí a jestli je to to co potřebujeme a pak už každé jednotce přibylo do vybavení zatím po jedné přilbě a nezbytným je i speciální popruh, připomínajícím pouzdro na zbraň, kam lze umístit radiostanici, mobilní telefon a pár drobností.

Samotná přilba je lezeckou přilbou od výrobce KASK, komunikaci pak zabudoval právě horský záchranář Marek Fryš. Přilba komunikuje několika způsoby, po spárování se umí domluvit dvě přilby mezi sebou, na vzdálenost cca 1 kilometr. Pro nás nejpoužívanější způsob bude bluetooth spojení s mobilním telefonem a kabelové spojení s radiostanicí Motorola.

Po dodání proběhlo ihned zkoušení, a vše fungovalo na výbornou a právě posledním testem funkčnosti byla záchrana osob z lanovky a komunikace dvou přileb, mezi záchranářem na zemi a záchranářem na lanovce. I v podmínkách, které panovaly, se přilby osvědčily a zjednodušili komunikaci, která je při záchraně jedním z podstatných detailů.

Filip Foukal
velitel JSDH Klášterec nad Ohří
Sdílet