Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z havarovaného kamionu u obce Turovec vytekl hydraulický olej i nafta

V pondělí 3. listopadu havaroval v dopoledních hodinách u obce Turovec na Táborsku nákladní automobil. K nehodě byla vyslána v 10:28 hodin profesionální jednotka ze stanice Tábor, která průzkumem na místě nehody zjistila, že se jedná o nehodu nákladního automobilu s návěsem značky Man, kdy vůz sjel z vozovky a narazil do stromu.

Řidič vozu byl v době příjezdu hasičů mimo zničenou kabinu v péči zdravotníků ZZS. Z návěsu auta se na louku u silnice vysypal téměř celý jeho náklad – přibližně 20 tun písku. Zasahující hasiči pomohli zdravotníkům ZZS s naložením zraněného řidiče do sanitky, zároveň zabezpečili havarované auto proti požáru a provedla zajištění místa nehody.

Dalším průzkumem jednotka HZS zjistila, že z nádrží vozu vyteklo do půdy přibližně 100 litrů hydraulického oleje a 20 litrů nafty. Přes operační středisko HZS byla informována Česká inspekce životního prostředí. Zbylých přibližně 300 litrů nafty hasiči přečerpali do barelů dodaných majitelem.

Poté velitel zásahu odeslal cisternu zpět na základnu a jako posilovou jednotku si na místo vyžádal z táborské stanice technický automobil. Jeho osádka uklidila jeden jízdní pruh a pak po ukončení šetření nehody Policií ČR řídila kyvadlově provoz na komunikaci.

Majitel havarovaného auta zajistil překládku nákladu z převráceného návěsu, návěs pak vyprostila odtahová služba.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet