Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Janovicích nad Úhlavou hasiči cvičili zásah u dopravní nehody s únikem nebezpečné látky, zúčastnily se i jednotky z Německa

Dne 25. 10. 2014 se v ranních hodinách začali sjíždět v Janovicích nad Úhlavou do okolí bývalého vojenského prostoru hasičské jednotky z Čech a Německa. Přesněji z Bavorského příhraničí.

Zde totiž partnerské JSDH Janovice nad Úhlavou a FFW Arrach připravili součinnostní výcvik formou cvičného zásahu u dopravní nehody s výskytem nebezpečné látky.

Přesněji se fingovala dopravní nehoda čtyř osobních vozidel a jednoho nákladního vozidla převážející nebezpečnou látku označenou pouze otevřenou ADR tabulí. Na místě je neznámý počet zraněných. Tak zněla informace pro nastoupené jednotky na seřadišti ,odkud byli jednotlivé jednotky vysílány s časovými rozestupy pro nasimulování časových prodlev při dojezdu k mimořádné události.

Na místě zásahu se jednotky rozdělili a to na jednotky zasahující u nehody, které provedly průzkum a zjištění neznámé látky a následný zásah u zraněných, jednotky tvořící dekontaminační pracoviště. A jednotky, které vytvořili na místo zásahu dálkovou dopravu vody pomocí požárních stříkaček, neboť se zjistilo že na ploše kamionu je převážen roztok Amoniaku a bude tak potřeba velkého množství vody ke zkrápění mraku odpařující se látky.

Hasiči tak pracovali na místě v protichemických oblecích a dýchací technice. Což velmi stěžovalo celý proces zásahu, při kterém byla potřeba vyproštění pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení několika zraněných. To je pro členy dobrovolných jednotek dosti vzdálená práce. Neboť převážný výcvik se provádí v běžné výstroji hasiče a mít na sobě protichemické oděvy při vyprošťování je alespoň u zúčastěných jednotek dosti vzácný. Možná že i zde premiérový.

Němečtí kolegové dorazili přibližně po půl hodině od započetí českého zápolení s nelehkým úkolem. Ti měli za úkol vytvořit záložní dopravní vedení pomocí požárních stříkačem k místu zásahu, kde umístili velkokapacitní nádrže. A předurčené jednotky postavili speciální dekontaminační pracoviště a dále se podíleli u záchrany osob z havarovaných vozidel. Specialisté následně zajistili nebezpečnou látku a postarali se o její přečerpání do náhradních obalů.

Po celou dobu jsme se snažili o vzájemnou komunikaci a spolupráci. Což stěžovalo už tak nesnadnou situaci, neboť i němčináři měli problém při komunikaci v odborných výrazech. A to bylo záměrem celého cvičení snažit se dorozumět a kombinovat jednotlivé postupy a techniku obou stran. Vzájemně se poznat a zlepšit společné problémy.

Před odjezdem na své základny následovalo malé pohoštění a společné posezení u dobrého jídla a pití. Cvičící a komisaři se vyjádřili na kameru a novinářům k proběhlé akci.

Na této události se podílelo celkem 150 osob z řad cvičících hasičů, figurantů a hodnotících komisařů.

Za českou stranu zde zasahovali hasiči ze 6. jednotek a to JSDH Sušice s CAS 20 T815 Terno + DA, JSDH Klatovy s CAS 20 T815+ DA VW Transportér, JSDH Janovice nad Úhlavou s CAS 20 T815 Terno + DA Avia, JSDH Běšiny s CAS 25 Š706 RTHP + DA, JSDH Bystřice nad Úhlavou s DA VW Transpotrer a JSDH Spůle s DA Avia. Od HZS PS Klatovy nám byla poskytnuta podpora ve formě Protiplynového kontejneru s obsluhou.

Z Německa se zde ukázala technika FFW Arrach, FFW Miltach, FFW Furth im Wald, FFW Cham a další.

Tímto všem zúčastněným velice děkuji za vaší účast a těším se na naše další setkání při následných obdobných akcích. Věřím že se to všem líbí a nadále nám pomohou v příštích letech.

Jaroslav Kropar
velitel jednotky
Janovice nad Úhlavou
Sdílet