Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na půdě VŠB-TU Ostrava proběhl 9. ročník Studentského železného hasiče

V sobotu 22. listopadu 2014 se uskutečnil další ročník Studentského železného hasiče, který již tradičně pořádá v prostorách rektorátu VŠB – TU Ostrava, Sbor dobrovolných hasičů VŠB – TUO společně s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava a Fakultou bezpečnostního inženýrství.

Jedná se o závod inspirovaný soutěžemi TFA, které se u nás těší velké oblibě. Letošního ročníku se zúčastnil rekordní počet účastníků. K soutěži se přihlásilo rovných 80 závodníků. V kategorii mužů bojovalo o celkové vítězství 63 studentů a v kategorii žen závodilo 17 studentek z České a Slovenské republiky.

V kategorii mužů zvítězil, loni stříbrný medailista z Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB – TUO, Jan Haderka s časem 02:49,5. Na druhém místě se umístil Miloš Mačas z Žilinské univerzity a třetí byl Miroslav Janda student FBI VŠB – TUO. Kategorii žen s přehledem vyhrála Hana Havlíčková z Univerzity Pardubice s časem 03:05,9. Která tak obhájila své loňské vítězství v této soutěži. Na druhém místě se umístila Petra Nováková a na třetím místě skončila Denisa Vápeníková, obě z Fakulty bezpečnostního inženýrství.

Závodníci museli splnit tyto úkoly: roztáhnout dvě B vedení o délce 40 metrů, hammer box, dotáhnout hadice zpět do prostoru startu. Projít vyznačenou trasu s hadicovými koši, napojit na rozdělovač dvě půlspojky C, transportovat figurínu po určené dráze a nakonec vyběhnout do desátého patra budovy rektorátu VŠB v Ostravě – Porubě. To vše v kompletním vícevrstvém zásahovém oděvu, přilbě a s neaktivním izolačním přístrojem na zádech.

Tato soutěž by se neobešla bez spolupráce s dalšími subjekty. Tímto bychom rádi poděkovali všem, kteří přispěli ke zdárnému průběhu celého dne. Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava za poskytnutí prostor k pořádání soutěže, Fakultě bezpečnostního inženýrství za materiální pomoc. Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje za poskytnutí materiálního zabezpečení soutěže. Záchrannému útvaru HZS z Hlučína, který nám zajistil zdravotnický dozor nad soutěží.

Za poskytnutí věcných dárků pro vítěze děkujeme: Fakultě bezpečnostního inženýrství, Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství Ostrava a firmám DEVA Frýdek – Místek, LUING PYREX Ostrava a ZAHAS Lipník nad Bečvou. Poděkování patří všem přátelům a kamarádům, kteří se nebáli a pomohli nám s organizací. Díky nim proběhl celý den bez závažnějších problémů. Děkujeme.

Na shledanou v Ostravě příští rok!!!

Sbor dobrovolných hasičů VŠB -TUO
Sdílet
Přiložené soubory
výsledky muži.pdf zobrazit online PDF 397 kB
výsledky ženy.pdf zobrazit online PDF 354 kB