Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče v Moravskoslezském kraji zaměstnává vítr, evidují již více než 100 událostí

K 13:00 hod dnešního dne (5. listopadu 2014) hasiči v Moravskoslezském kraji již evidují více než 110 událostí, které jsou zapříčiněné silným a nárazovým větrem. Silný vítr trápí občany Moravskoslezského kraje již druhý den a profesionální i dobrovolní hasiči likvidují jeho následky již od včerejšího dopoledne.

V průběhu včerejšího dne byla nejvíce postižena oblast Ostravska a Opavska. Navečer a v noci z úterý na středu vítr nejvíce trápil kromě Ostravska i oblast Beskyd, to znamená okresy Frýdek-Místek a Nový Jičín.

Operační a informační středisko HZS Moravskoslezského kraje i v průběhu dnešního dne přijímá další a další tísňové hovory ohlašující nové události způsobené nepřízní počasí. Nejvíce postiženým územím je aktuálně střed a východ území Moravskoslezské­ho kraje.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm se hasiči HZS MSK ze stanice Nový Jičín a dobrovolní hasiči z Frenštátu pod Radhoštěm více než 6 hodin vypořádávali se vzrostlou lípou spadlou na rodinný dům. Lípa, která poškodila střechu a štítovou stěnu domu, byla za pomoci výškové techniky (automobilový žebřík) postupně uřezána. Zraněný nebyl ani majitel rodinného domu, který se v době pádu stromu nacházel v domě.

Obdobně nebezpečnou událost odstraňovali hasiči HZS MSK v Novém Jičíně. Silný vítr tam nalomil 25 metrů vysoký smrk, který pak hrozil pádem na přilehlý rodinný dům a výrobní halu. Hasiči museli evakuovat celkem 17 lidí z přilehlých objektů a pak opět za pomoci automobilového žebříku museli smrk postupně uřezat.

05.11.2014 18:00

Hasiči v Moravskoslezském kraji stále pokračují v odstraňování následků silného a nárazového větru, který již druhým dnem trápí obyvatele kraje. Počet nových událostí ohlašovaných na Operační a informační středisko HZS Moravskoslezského kraje však již postupně klesá.

Celkem hasiči k 18:00 hod evidují 128 událostí souvisejících se silným větrem. Nejvíce událostí bylo řešeno v okresech Frýdek-Místek (32) a Ostrava (31). Stále převládají události související se spadlými stromy na komunikace. Mimo to řešili hasiči i události, kdy silný vítr uvolnil a poškodil střešní konstrukce, nebo polámané stromy spadly a poškodily budovy a dráty elektrického vedení. Hasiči stále neevidují žádnou událost, u které by došlo ke zranění nebo úmrtí osob.

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet