Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RYCHLÝ POHLED: Zásahová obuv Völkl PRIMUS 21 CS předána do testování požárového redaktora

Jistě pamatujete doby, kdy zásahová obuv byla jednotvárně černá, maximálně s malým reflexním prvkem v barvě stejné jako reflexní pruhy hasičského oděvu. Proti proudu si však dovolilo vystoupit několik výrobců bot, jedním z nich je také německá firma Völkl, jejíž boty Primus 21 CS zdobí barva červená.

Boty do recenze zapůjčil partner webu, společnost Požární bezpečnost.
V e-shopu www.po-bp.cz si obuv můžete samozřejmě zakoupit.

A právě tyto boty ve velikosti 46, tedy na pomezí rozměrů soukromé jachty a menší letadlové lodi, dostal od firmy Požární bezpečnost k dlouhodobému testu redaktor, webmaster a fotograf webu Michal Šafus. Už to napovídá, že se možná dočkáme jiného pohledu, testování a hodnocení; ale zatím je předčasné koukat tolik dopředu.

Dle marketingového oddělení jsou boty lehké, pohodlné, snadnoúdržbové a vyrobené přímo ve spolupráci se zásahovými hasiči. Firma Völkl by samozřejmě byla sama proti sobě, kdyby tomu tak nebylo. Bota Völkl PRIMUS 21 CS splňuje evropskou normu EN 15090:2012 – obuv pro hasiče, má také ochranu před prořezáním, konkrétně třídu 2.

Evropská norma 15090:2012 stanoví minimální požadavky a metody zkoušení tří typů provedení obuvi pro hasiče, používané při hašení požárů, pro všeobecné záchranářské práce, vyprošťování z plamenů a havárie nebezpečných materiálů. Účelem této normy je poskytnout minimální požadavky a metody pro zkoušení této obuvi.

To je v podstatě všechno, co lze o botě v počátku testování říct. Teď už zbývá jen vyčkat na pořádnou zimu a během ní posedět i s lidmi, kteří boty dlouhodobě používají v práci – jak u HZS, tak i HZSP.

Zmínit závěrem můžeme už jen to, že si ji velmi chválí lidé s vysokým nártem. A že jich, alespoň dle ohlasů, je mezi hasiči až překvapivě mnoho :)

Sdílet