Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skalní průrva u Boreckých skal nedaleko Rovenska pod Troskami vlčáka nevydala, hasiči o jeho záchranu bojovali 6 hodin

Šest hodin bojovali hasiči o život vlčáka, který spadl do skalní průrvy u Boreckých skal nedaleko Rovenska pod Troskami. Hasiči vyzkoušeli všechny možné postupy a techniky, ani sestrojený kladkostroj s tažnou silou dvou tun však nedokázal zvíře vytáhnout.

Událost byla hasičům ohlášená ve 12:27 hodin na tísňovou linku 112. Psa našel ve skalách muž, který bydlel nedaleko a už dopoledne slyšel nějaké zvíře v lese výt. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Turnova, Semil a kvůli dalšímu speciálnímu nářadí byli vysláni i hasiči s technickým automobilem z Liberce.

Vlčák se nacházel v nejužším místě skalního bloku a nebylo možné na něho dosáhnout ani seshora ani zespodu. Hasiči zasahovali od shora, kde měli ke zvířeti zhruba 2,5 metru. Nejprve použili odchytávací tyč, pak zkoušeli pod psa natáhnout hadice. Pískovcové stěny dokonce polili pěnidlem, aby nebyly tak drsné a pohyb nahoru nebo dolu byl snadnější. Liberečtí hasiči dopravili na místo bourací kladivo, pomocí kterého chtěli kus skály odstranit.

Problém byl v tom, že se pískovec pouze drolil, ale neodlamoval po částech. Hasiči spustili do štěrbiny po laně i toho nejútlejšího z hasičů, ale ani ten nemohl psa vyprostit. Nezvládl to ani sestrojený kladkostroj. Popsané varianty záchrany hasiči několikrát za sebou opakovali. Poté, co zvíře přestalo dýchat, byl zásah ukončen.

Jako poslední možnost vyproštění zvažovali hasiči použití pneumatických vaků. Nakonec nebyla tato varianta realizována kvůli velkému riziku. Skalní bloky by se mohly natolik narušit, že by třeba později hrozilo jejich zřícení.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet