Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Papírshow 2008

V sobotu bude v Ostravě-Porubě mezinárodní výstava papírových modelů aut, zaměřená na IZS.Fotografie z loňského ročníku

V sobotu bude v Ostravě-Porubě mezinárodní výstava papírových modelů aut, zaměřená na IZS.

Návštěva několika stovek modelářů a jejich příznivců z České republiky, Slovenska a Polska se očekává na mezinárodní výstavě papírových modelů vozidel Papírshow 2008, nazvané letos „Integrovaný záchranný systém (IZS) aneb Záchranáři zemí EU – spojte se!“. Již čtvrtý ročník vyhledávané akce se koná v sobotu 29. března 2008 v Ostravě-Porubě – jako obvykle v prostorách Základní školy Čkalovova 942.

Mezi několika stovkami umně zpracovaných papírových modelů tedy rozhodně nebudou chybět desítky vozidel IZS, hasičské stříkačky, plošiny, žebříky, policejní auta a také sanitky v nejrůznějších měřítcích ke skutečným vozům.

Součástí výstavy, která se koná v sobotu od 9:00 do 14:00 hodinPodtržený text, je setkání autorů a modelářů z celé ČR a také několik soutěží. Připravena je soutěž o nejlepší papírový model ve čtyřech věkových a šesti oborových kategoriích, včetně diváckého hodnocení.

Dobrovolní hasiči z Hlučína by zde měli představit svou dva roky používanou cisternovou automobilovou stříkačku (CAS) na podvozku MAN (CAS 24 MAN TGM 18.280 4×4), jejich kolegové z Ostravy-Radvanic svou novou tatrováckou „casku“ (CAS 20 S-2-Tatra Terrno 4×4). Modeláři chystají hlučínským hasičům malé překvapení – vyrobili pro ně stokrát zmenšený model jejich vozidla.

Modeláři, kteří se chtějí zapojit do soutěží, mohou přinést své exponáty již v pátek 28. března od 16:00 do 21:00 hodin.

Akci organizuje YMCA Ostrava a CPM o.s. (Centrum papírových modelů ČR), od loňska pomáhá také Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje. Zastoupeni zde budou modeláři z celé ČR, modelářské kluby přijedou například z Prahy, Brna, Neratovic, Olomouce, Strakonic, z Polska a Slovenska. Součástí bude také prodej modelů hasičských vozů, pohlednic, kalendářů, pexes a dalších upomínkových předmětů se záchranářskou tematikou. V ČR dnes existují čtyři vydavatelství (+ časopis ABC), která připravují papírové modely hasičských vozidel ke zhotovení.

Vstupenka pro dospělé na mezinárodní výstavu stojí 20 Kč, pro děti 10 Kč. Rodinné vstupné (2+2) je za 50 korun. Zdarma mohou vstoupit všichni vystavovatelé a soutěžící, členové CPM a vedoucí klubů.

Například loni stál před základní školou těžký hasičský vyprošťovací automobil Bizon na podvozku Mercedes Benz, protože modeláři připravili jeho papírovou vystřihovánku v jednodušší i složitější verzi. Jejím autorem je Marian Hodboď z Českého Těšína. Originál (tedy vyprošťovací vozidlo) slouží hasičům v rámci celého Moravskoslezského kraje, na zásahy vyjíždí z centrální hasičské stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.

Budova ZŠ Čkalovova 942 stojí mezi v Ostravě-Porubě mezi Opavskou ulicí a spodní částí Hlavní třídy, tedy nedaleko od Okresního soudu v Ostravě.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-kuw-
Sdílet