Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Orlíku cvičně zlikvidovali požár v kabelové šachtě jednoho z hrázových bloků, pak slanili hráz

Simulovaný požár v kabelové šachtě jednoho z hrázových bloků zalarmoval 6. listopadu 2014 příbramské hasiče, aby dorazili do největší české klasické vodní elektrárny – Orlíka. Tematické havarijní cvičení dokonale prověřilo souhru jednotek Hasičského záchranného sboru s obsluhou elektrárny a se specialisty Povodí Vltavy.

Hasiči také využili zásahu pro atraktivní nácvik slaňování 100metrové hráze. Vodní elektrárna Orlík loni dodala do sítě 554,5 milionů kWh elektřiny, a pokryla tak spotřebu více než 150 tisíc domácností v regionu na pomezí středních a jižních Čech.

Zadumané ráno a pestrá kulisa podzimních lesů vltavského kaňonu se na největší české klasické vodní elektrárně Orlík staly jevištěm pro havarijní cvičení, které dokonale prověřilo souhru jednotek Hasičského záchranného sboru s obsluhou elektrárny a se specialisty Povodí Vltavy. Poznatky a závěry cvičení také budou využity k provedení nezbytných úprav a zlepšení bezpečnostních opatření pro práci hasičů v případě skutečné krizové události.

Krátce po osmé hodině ráno zjistila obsluha požár v prostoru svislého kabelového kanálu v hrázovém bloku číslo 19. Pracovník obsluhy po prověření stavu bleskově informoval Hasičský záchranný sbor, Dispečink Vodních elektráren, pracovníka pohotovosti a vedoucího provozu.

Následně tuto informaci obdržel také podnikový technik požární ochrany a ředitel Vodních elektráren. Postup běžel jako na drátku podle plánu havarijní připravenosti, poskytujícího v podobných, pro obsluhy vypjatých chvílích, všechny cenné rady.

vrací se k hektickým minutám vedoucí provozu vodní elektrárny Orlík Pavel Synek

Za necelých 20 minut dorazila na elektrárnu jednotka profesionálů z HZS Příbram. Součástí havarijního cvičení byl výcvik lezecké skupiny HZS Středočeského kraje v boční části 91,5metrové hráze. Hasiči postupně slaňovali k patě hráze, aby nacvičili rychlé dosažení budovy elektrárny.

Havarijní cvičení na vodní elektrárně Orlík prověřilo velmi dobrou koordinaci všech zúčastněných subjektů při simulované mimořádné události. Důležité poznatky a zjištění, které z dnešního havarijního cvičení vyplynuly, budou následně promítnuty do příslušné dokumentace Požární ochrany a Havarijního plánování.

shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ

Vodní elektrárna Orlík je stěžejním článkem vltavské kaskády. Významně se podílí na řízení celostátní energetické soustavy a na výrobě ekologicky čisté, špičkové elektrické energie. Umožňuje to celkový výkon 364 MW, velmi rychlé a operativní najetí na plné zatížení za 128 sekund a dálkové ovládání z centrálního dispečinku ve Štěchovicích.

Voda procházející všemi čtyřmi soustrojími elektrárny Orlík by za normálního provozu naplnila klasický 50metrový bazén za necelých 5 vteřin. Největší klasická vodní elektrárna v zemi loni dodala do sítě 554,5 milionů kWh elektřiny, a pokryla tak spotřebu více než 150 tisíc domácností v regionu na pomezí středních a jižních Čech.

Martin Schreier
mluvčí Skupiny ČEZ pro obnovitelné zdroje
Sdílet