Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel požár sám uhasil, ale lehce se popálil

Dne 26. 3. 2008 v 17:07 hod. byli hasiči informováni o požáru v obytném domě na sídlišti v Otrokovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Otrokovic a Kvítkovic.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v jednom z bytů došlo k požáru na plynovém sporáku a k požáru digestoře.

Před příjezdem hasičů se pokusil majitel požár uhasit, a byl úspěšný. Ke sražení plamenů na plynovém sporáku použil pokličku, kterou přikryl hořící pánev. Podařilo se mu také včas vypnout plyn i elektrický proud, protože se požár rozšířil na digestoř a na část kuchyňské linky. Odsavač výparů a linku uhasil pomocí kbelíku s vodou.

Při hašení se třiasedmdesátiletý muž lehce popálil na ruce a k ošetření mu velitel zásahu hasičů přivolal zdravotnickou záchrannou službu. Lékař si zranění prohlédl a ošetřil ho na místě.

Hasiči místo požáru překontrolovali a byt postupně odvětrali. Požár byl uhašen ještě před příjezdem jednotky a další hasební zásah nebyl nutný.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Majitel bytu potvrdil, že při vaření došlo k požáru oleje na pánvi a následnému rozšíření plamenů do filtrů digestoře i na část dřevěné kuchyňské linky. Byt byl zasažen kouřem z požáru. Způsobená škoda byla vyčíslena na 6.000 Kč. Včasným zásahem majitele byly uchráněny další hodnoty bytu asi za 1 mil. Kč.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-swo-
Sdílet