Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru ostravského bytu zemřel muž, žena je v nemocnici

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Fifejdy zasahovala ve čtvrtek 27. 3. 2008 večer u požáru bytu ve čtvrtém patře (5. NP) domu v ulici Na Spojce. Při zásahu hasiči objevili muže a ženu, kteří nejevili známky života.

V bytě 1+1 čtyřpatrového domu ve čtvrti Moravská Ostrava, kam se před několika dny přestěhoval osmačtyřicetiletý muž a o jeho čtyři roky starší manželka, začalo hořet před 17. hodinou. Kouř zpozoroval soused asi za dvacet minut a ohlásil na Centrum tísňového volání v Ostravě, „že se kouří z oken domu“.

Na místo byla ihned vyslána profesionální jednotka z Fifejd se třemi vozidly (dvě cisternové automobilové stříkačky a protiplynový automobil). Do bytu se hasiči dostali po násilném vniknutí – vyražení vstupních dveří z chodby. Okamžitě zjistili, že byt 1+1 je silně zakouřen zplodinami hoření a že v zadním obývacím pokoji hoří.

Při průzkumu byly v bytě nalezeny na podlaze dvě osoby (muž a žena) se známkami otravy oxidem uhličitým. Hasiči je vynesli na podesty ve schodišťovém prostoru a začali s jejich oživováním až do příjezdu rychlé záchranné služby. Současně hasili požár pomocí jednoho vodního proudu C a byt odvětrávali pomocí přetlakové ventilace. Požár uhasili asi za hodinu po jeho ohlášení, tedy před půl sedmou večer.

Po příjezdu rychlé záchranné služby byly postižené osoby předány lékařům, kteří pokračovali v oživování. Ženu odvezla sanitka do nemocnice, u muže lékař konstatoval smrt.

Manželé s trvalým bydlištěm v Ostravě-Porubě se podle výpovědí sousedů přestěhovali do bytu pod střechou asi před dvěma týdny a rádi se podle nich napili alkoholu. Byt byl odpojen od rozvodu plynu i elektřiny, manželé si tedy svítili svíčkami. Tyto svíčky byly nalezeny na kulatém konferenčním stole uprostřed obývacího pokoje, kde hořelo. Muž byl kuřák, ale žádný nedopalek vyšetřovatel hasičů v bytě neobjevil.

Svíčka tedy byla pravděpodobně iniciátorem vzniku požáru. Požár se dále přenesl na uložené igelitové pytle s oděvy, uložené na podlaze obývacího pokoje. Škoda na majetku byla předběžně odhadnuta na 50 tisíc korun.

V bytě hasiči objevili menšího psa neurčité rasy, který se také nadýchal zplodin hoření, ale „jevil známky života“. Odvezli si jej strážníci Městské policie Ostrava.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-
Sdílet