Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Poškodil Rescue report hasiče z Liberecka?

Po uveřejnění článku o Liberecké „kynologické“ kauze, který nám zaslal jeho autor, editor časopisu Rescue report pan Stuchlík, jsme obdrželi reakci libereckých hasičů, kteří text zpochybňují a berou ho jako podraz ze strany Rescue reportu.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje standardně provádí rozbory složitých zásahů. Jako reakci na článek o zásahu v Rychnově u Jablonce nad Nisou, který byl publikován na serveru Požáry.cz v lednu t.r. jsme dohodli osobní setkání s pány Kislingerem a Stuchlíkem z redakce Rescue report, kde jsme se snažili probrat dostupné materiály k události a posoudit rozhodovací proces velitele zásahu. Následně vyšel, námi neautorizovaný článek, ve kterém je řada nepřesností. Tyto nepřesné údaje vnímáme jako poškození dobrého jména našeho sboru. Ukazuje se, že snaha o otevřenost zřejmě není vždy dobrý nápad.

Uvědomuji si, že článek musí být čtivý a čtenáři si raději vyberou dramatické události. Popis zásahu v Rychnově u Jablonce nad Nisou, však vyznívá pouze jako po sobě jdoucí řada chyb velitele a zveličuje rozsah mimořádné události. Novinářům z Rescue reportu jsme mj. ukázali snímky objektu, ze kterých vyplývá, že došlo ke zřícení stropů na rozhraní dvou místností v neobydleném domě určeném k demolici. Jednalo se o cca 2 metry krychlové sutin. Čtenáři by tedy měli vědět, že rozhodně nešlo o zřícený obývaný třípodlažní objekt. Zásadní je také popsat činnost hasičů, kteří nečekali jen na příjezd kynologa, ale ještě před nasazením psa a dále i po něm zasahovali v nebezpečném a nestabilním prostředí se svým vybavením a technickými prostředky. Velitel zásahu se také rozhodně nezřekl kynologů s atestovanými psy, které mu operační středisko po svízelném shánění nabídlo. V daném časovém úseku již byla značná část sutin prohledána a rozebrána jednotkou hasičů a velitel zásahu rozhodl nepovolat nabídnuté psy z důvodu neúčelnosti jejich dalšího využití. Všechny tyto informace jsme novinářům RR sdělili.

Zmínka o příbuzenském vztahu mezi kolegy s Horské služby a hasiči dle našeho názoru také není na místě. Nejen v našem kraji se stane, že členové rodiny nebo příbuzní pracují v různých složkách IZS. Pro příklad – u stejného zásahu byli přítomni další rodinní příslušníci dalších hasičů, kteří pracují u Zdravotnické záchranné služby. Přehled o vybavení partnerů v IZS je pro hasiče nutností a nelze jej vázat na osobní vazby.

Článek o setkání Rescue reportu a Libereckých hasičů v podání Dušana Stuchlíka najdete ZDE.

Závěrem mohu uvést, že jsme s chybami, ke kterým u zásahu došlo důsledně seznámili všechny velitele stanic HZS LK, velitele čet a družstev a přijali opatření, která mají za cíl podobné chyby vyloučit.


S přátelským pozdravem


plk. Ing. Roman Hlinovský
náměstek ředitele HZS LK
pro IZS a operační řízení



-kaw-
Sdílet