Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí lezci absolvovali čtyřiadvaceti­hodinový výcvik v Jizerských horách u vyhlídky Hajní kostel

Lezecké družstvo čety „A" HZS Libereckého kraje absolvovalo minulý týden náročný 24h výcvik ve ztížených podmínkách. Cílem výcviku bylo prohloubení znalostí a dovedností v oblasti poskytování první předlékařské pomoci. Jeho součástí byla teorie i praxe, během které museli hasiči zachraňovat člověka ze stísněného skalního prostoru, kde sotva prolezli. Výcvik probíhal v Jizerských horách u vyhlídky Hajní kostel.

Před praktickým výcvikem hasiči pracovali s jednotlivým vybavením zdravotnického batohu a seznámili se s novými postoji ohledně záchrany a první pomoci při pádu a visu na laně. Provedeno bylo i proškolení pro práci s GPS Garmin, mapovými podklady a horolezeckými průvodcem pro oblast Jizerských hor.

Odpoledne se pak hasiči přesunuli do skal, kde trénovali vytažení zraněného zúženým prostorem na skalní útvar a poté spuštění pod skalní útvar. U zraněné osoby, která měla poranění dolních končetiny a byla podchlazená, se museli hasiči postarat také o tepelný komfort. Po vytažení pomocí kladkostroje následoval náročný transport k vozidlu. S obměnami si hasiči vyzkoušeli záchranu člověka i za tmy s čelovými svítilnami.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet