Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě – Plesné cvičilo na kostele hned 11 jednotek hasičů

Zhruba tři stovky diváků z Plesné a okolních obcí pozorně sledovaly ve čtvrtek 27. 3. 2008 večer v Ostravě-Plesné cvičení jedenáct hasičských jednotek z okolí. Věž kostela svatého Jakuba začala hořet, hasiči museli likvidovat požár a zachránit z chrámu tři osoby, z toho dvě pustili na laně z okna zvonice.

„Hořet“ začalo po mši krátce před 18. hodinou, skutečný oheň nahradily dýmovnice. Svědek požár oznámil v nedaleké hasičské zbrojnici a za chvíli se rozezněla siréna na radnici.

Po průzkumu požádala místní jednotka Centrum tísňového volání v Ostravě (operační středisko hasičů) o pomoc dalších jednotek. Jako první přijela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice v Ostravě-Porubě s lezeckým družstvem a také s výškovou technikou – s automobilovou plošinou Bronto. Postupně dojelo dalších devět jednotek (dobrovolných – SH ČMS) z okolních ostravských obvodů a obcí, které patří do okresu Ostrava.

Pozornost většiny diváků se zaměřila především na čelní část kostela, dostavěného v roce 1787. Hasiči nejprve vnitřkem kostela natáhli hadice čelním a bočním vchodem a ihned vyvedli prvního zachráněného muže.

Další dvě osoby – „kostelníka“ a „obsluhu“ tří elektronicky řízených zvonů – zachraňovali lezci pomocí lana z okna zvonice. Mezi zvonicí a hasičským autem natáhli a napnuli třicetimetrové lano. Nejprve spustili v oranžovém vaku statného muže – byl jím starosta obce Ing. Jan Bochňák (KDU-ČSL). Jeho bezpečné dopravení na dlažbu před kostelem diváci pochválili potleskem. Někteří údajně měřili na stopkách, za jak dlouho bude zachráněn. Pak hasiči dopravili po laně dolů i druhou osobu.

Hasiči také naostro vyzkoušeli hašení z oken kostela (jen na chvíli) a dálkovou dopravu vody až ke kostelu. Použili k tomu celkem 41 hadic (32 B a 9 C). Do cvičení se vedle jednotky HZS MSK a dobrovolných hasičů z Plesné zapojili také další dobrovolní hasiči z ostravských obvodů Pustkovec, Martinov, Třebovice, Krásné Pole, Polanka a Svinov a z obcí Čavisov, Dolní Lhota a Horní Lhota.

Cílem cvičení, které začalo za světla a končilo už za tmy s osvětlováním kostela a jeho okolí, bylo prověřit spolupráci jednotek, jejich činnost, chování u zásahu, používání dýchací techniky, koordinaci při osvětlování místa zásahu, zabezpečení vozidel (např. klíny), také ustrojenost a třeba i to, zda při zásahu hasiči nekouří nebo nestrkají ruce do kapes. Zástupci dobrovolných hasičů při kontrole cvičících na žádné podobné nedostatky nepřišli.

Naopak upozornili na to, že šlo o zásah ve ztížených podmínkách a na profesionální úrovni. Především ve zvonici se museli hasiči orientovat ve tmě a ve stísněných prostorách mezi trámovím a navíc v dýchací technice. Další cvičení, kam budou zvát diváky, připravují tentokrát dobrovolní hasiči z Ostravy-Polanky na neděli 11. května 2008.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-
Sdílet