Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zneužití linky tísňového volání

Včera, 27. 3. 2008, ohlásil ve 20:49 na operační středisko muž dopravní nehodu na silnici u Vodního Újezdu, ve směru na Dobřany. Na místě měly být čtyři zraněné osoby a jedna mrtvá holčička. Ilustrační foto

Na místo byla vyslána profesionální jednotka z Přeštic a dobrovolná jednotka z Dobřan. K události vyjely také další složky IZS, a to Policie ČR a ZZS. V celém uvedeném úseku nebyla žádná nehoda nalezena.

Muž volal z mobilního telefonu bez SIM karty, systém na operačním středisku uvedl oblast volání Dobřany. Dále muž uvedl pravděpodobně smyšlené jméno, že volá z Dobřan, jiné identifikační údaje jako např. své telefonní číslo nebo adresu odmítnul uvést. V těchto případech náš systém zaznamená sériové výrobní číslo telefonního přístroje, tj. IMEI, což je jedinečný identifikační údaj.

Uvedená událost byla vyhodnocena jako planý poplach pro vyslané jednotky IZS a následně jako vědomé bezdůvodné přivolání jednotky požární ochrany a zneužití linky tísňového volání, což může být řešeno jako přestupek. V současné době probíhá prošetření na našem operačním středisku, zda z tohoto IMEI nebylo voláno již dříve, a celá událost bude předána Policii ČR k šetření.


Blanka Nechvátalová
HZS Plzeňského kraje


-wap-
Sdílet