Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva zásahy, dva zachráněné životy

V pátek, 28.3. 2008 došlo ve Zlínském kraji ke dvěma událostem, při kterých se podařilo zachránit životy dvou osob. V prvním případě muž hrozil skokem z výškové budovy, hasičům se ho podařilo včas zachytit, ve druhém, případě muž pod vlivem alkoholu spadl do potoka, vytáhli ho náhodně kolemjdoucí mladí dobrovolní hasiči.

Úspěšná záchrana mladého muže v Rožnově pod Radhoštěm
společná akce zdravotníků, profesionálních a dobrovolných hasičů

Dne 28. 3. 2008 v 16:10 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže ze střechy v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým a jedním kontejnerovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Rožnova pod Radhoštěm s jedním zásahovým speciálem a automobilovou plošinou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na jedné z vysokých budov v průmyslovém areálu je mladý muž a hrozí skokem ze střechy.

Jako první na místo dorazili hasiči a zdravotníci z Rožnova pod Radhoštěm. Postupně vystoupali po schodišti a žebříku na střechu jedné z průmyslových budov. Ve výšce asi pětadvaceti metrů navazovala na střechu ještě jedna vyšší budova do tvaru T. Horní technologická část byla nadstavbou celého napojeného kompexu a byla vyvýšena nejméně o další tři metry. Na stříšce nadstavby byl mladý muž, který vyhrožoval sebevraždou a skokem. Na stříšku nadstavby se dostal po poskládaném nábytku.
Velitel zásahu hasičů, lékař a zdravotní sestra přistoupili až k nadstavbě, kde začali s mužem ze střechy rozmlouvat. Pětadvacetiletý muž se záchranářům postupně svěřil ze svých osobních a životních problémů. Cílem bylo s mladíkem udržovat rozhovor a vyčkat na příjezd psycholožky HZS Zlínského kraje, která už jela na pomoc.

Mladý muž postupně po stříšce nadstavby chodil a hasiče napadlo, že by se mohli pokusit o jeho záchranu. Po příjezdu profesionální jednotky z Valašského Meziříčí se dva hasiči ukryli pod stříškou nadstavby. Po hodině rozmlouvání sebevražedného úmyslu se podařilo záchranářům muže dostat blíž k sobě. Nakonec si mladý muž sedl na okraj stříšky, což byl okamžik pro záchranu.

Hasiči využili svého úkrytu, bleskově vyskočili a chytili muže za nohy. Následně byl stažen do bezpečí velké střechy, zpacifikován a sveden na zem. Po zklidnění byl převezen zdravotnickou službou do nemocnice k další nezbytné a odborné péči.
Společnou akcí záchranářů se podařilo mladého muže zachránit ještě před příjezdem psycholožky. Mimořádně úspěšná akce zapůsobila i na samotné záchranáře, kteří si po akci vzájemně poděkovali. Své uznání a poděkování za organizaci zásahu tlumočili i zdravotníci na krajském operačním středisku hasičů.



Úspěšná záchrana staršího muže ve Valašských Kloboukách
mladí dobrovolní hasiči při bleskové záchranné akci nezaváhali

Dne 28. 3. 2008 v 17:15 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže z vody potoka ve Valašských Kloboukách.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k pádu muže do rozvodněného potoka Brumovka.

Šestapadesátiletý muž nezvládl pod vlivem alkoholu chůzi po chodníčku podél potoka a spadl do rozvodněného koryta. V místě pádu byla zrovna hlubší voda, která začala rychle muže stahovat pod hladinu.

Tou dobou se zrovna z návštěvy Dne otevřených dveří pro veřejnost, který dnes probíhal na stanici profesionálních hasičů ve Valašských Kloboukách, vraceli dva mladí dobrovolní hasiči. Ti si přišli na stanici prohlédnout unikátní protiplynový polygon. Po odchodu ze stanice zahlédli pád muže do vody a okamžitě za ním skočili, aby ho zachránili.

I přes své odhodlání museli naráz čelit těžkým podmínkám. Objemnost a váha podnapilého muže zaskočila oba mladíky, kteří navíc museli bojovat i sami se sebou. Oblečení rychle nasáklo studenou vodou a mladí hasiči rychle ztráceli síly. Silnější proud ještě více ztěžoval záchranu, ale i přes všechny překážky se jim nakonec podařilo dotáhnout tělo muže ke břehu.

Další občan mezitím na břehu zavolal ze svého mobilního telefonu na tísňovou linku 112 a požádal o pomoc záchranáře. Jako první na místo dorazili profesionální hasiči z nedaleké stanice, kteří přijeli za necelé dvě minuty od výjezdu. Vzápětí přijela i zdravotnická služba a hlídka policie.

Hasiči bleskově přiskočili k mužům a pomohli jim z ledové vody. Po vytažení podnapilého muže čekala záchranáře další nepříjemná zkušenost. I přes opilost a zranění začal být muž velmi agresivní a odmítal pomoc v nouzi i spolupráci na ošetření zranění. Pádem do vody byl muž silně podchlazený a musel být postupně zahříván.

Jeden z hasičů poznal v muži svého známého a důrazným slovním způsobem mu domluvil. Muž byl naložen do sanitního vozu a měl být odvezen na středisko, případně do nemocnice. Další výstup se odehrál v sanitce, kterou muž zcela znečistil a nadále se projevoval velmi agresivně a odmítavě.

Bezradní zdravotníci proto požádali hasiče, aby je doprovodili na cestě do zdravotnického střediska, a aby jim pomohli i s celkovou manipulací s mužem. Hasiči ochotně vyhověli a po ošetření zranění zad byl muž převezen do nemocnice ve Zlíně.


Všichni záchranáři se shodli, že nebýt okamžité reakce dvou mladých dobrovolných hasičů, mohlo dojít ke tragédii. Muž nebyl ve stavu schopném sám sebe zachránit a v ledové vodě byl v přímém ohrožení života.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet