Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel domu v Broumově na Tachovsku zanedbal čištění komína, mohl přijít o celý objekt

Žádná topná sezóna se bohužel neobejde bez mnoha požárů souvisejících s topidly. Pamatujte, že pokud jste si ještě nenechali vyčistit komín a zkontrolovat topidlo, tak je nejvyšší čas to udělat a sehnat si kominíka. Investice v řádu stokorun může ve výsledku uchránit majetek za miliony.

Ve středu 12. listopadu 2014 v 10:26 hodin vyslalo operační středisko jednotky do Broumova na Tachovsku k požáru sazí v komíně. Oheň se částečně rozšířil i na trámy v okolí komína i povalové stropy.

Hasiči komín vyčistili, vynesli velké množství sazí. Celý objekt překontrolovali pomocí termokamery. Další skrytá ohniska nenalezli. Ke komínu dostali pomocí výškové techniky.

Požár se podařilo podchytit včas, hořící saze nestačily napáchat větší škody. Ty se odhadují na 1000 korun, uchráněné hodnoty na 1,3 milionu korun.

Saze chytly v důsledku zanedbání péče o komínové těleso. Majitel nepředložil doklad o odborné revizi ani čištění komína, na místě mu byla udělena bloková pokuta. Komín nesmí do provedení revize používat.

Četnost pravidelného čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv je stanovena v nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Obecně lze říct, že všechny používané spalinové cesty musí alespoň 1× ročně zkontrolovat kominík.

Zasahující jednotky:

  • HZS Tachov
  • JSDH Planá
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet