Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rumburské muzeum zachvátily plameny, v rámci cvičení museli hasiči zachránit i cenná díla

Zaměstnanec muzea v Rumburku při obchůzce v objektu zjistil, že místnost ve druhém patře je plná kouře. Za několik vteřin, krátce před páteční půl jedenáctou, už v ruce držel telefon a situaci oznamoval na tísňovou linku 112.

Zanedlouho se městem rozlehl hukot sirén a hasičům z rumburské dobrovolné jednotky se rozezněly telefony. Od té doby měli pět minut na to, aby doběhli do hasičárny, převlékli se, naskákali do zásahových vozidel a vyjeli na místo události, tedy do ulice Na valech.

Na místo zamířila jednotka s celkem čtyřmi automobily, vyjely dvě cisterny, dodávka a automobilová plošina. Velitel zásahu na místě okamžitě provedl průzkum a u ohlašovatele se ujistil, že v objektu opravdu nikdo nezůstal.

Průzkumná skupina následně natáhla vodní proud až k místu požáru a provedla jeho likvidaci. Další členové jednotky mezitím ustavili plošinu a zahájili hasební práce z výšky, na rozdíl od kolegů s opravdovou vodou.

Závěrem zbývalo už jen vynést z objektu muzea vzácné exponáty z prvního patra – když už je neponičily plameny, byla by škoda, aby je v případě reálného zásahu zničila voda z hasebních prací.

Po krátkém vyhodnocení úspěšného cvičení se celá jednotka mohla vrátit „zpět na základnu a do výjezdu“.

Sdílet