Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V třímetrovém výkopu v Brumově-Bylnici byl dělník zavalen hlínou, „vyhrabat“ jej museli hasiči

V 16:26 hodin přijalo operační středisko hasičů žádost o pomoc při události, ke které došlo v Brumově-Bylnici na ulici Vlárská. Na místo byla okamžitě vyslána jednotka profesionálů z Valašských Klobouk, posílená o dobrovolné jednotky z Brumova, Bylnice a Štítné nad Vláří. Zároveň byl ze stanice Zlín vyslán také speciální technický kontejner, který je určen právě pro tyto případy. K události se dostavil i velící důstojník ze Zlína.

Jako první na místo dorazili profesionálové z Valašských Klobouk. Po provedení průzkumu velitel potvrdil, že se jedná o výkop hluboký asi 3,1 metru a šířce 80 cm, ve kterém byla při provádění prací na kanalizační přípojce zavalena osoba.

V době příjezdu byl muž zasypán přibližně do úrovně ramen, ale byl při vědomí a komunikoval se zasahujícími. Ihned bylo zahájeno vyprošťování pomocí lopat. I když byl muž v úzkém a nepřístupném prostoru, podařilo se jej do několika minut „vyhrabat“ až do úrovně kolen. Následně bylo nutné odřezat odpadní trubky pomocí AKU pily, aby bylo možné vyprostit zaklíněnou nohu.

Asi po padesáti minutách byl muž vyproštěn a předán zdravotnické záchranné službě, která jej k dalšímu ošetření odvezla do nemocnice.

Po přibližně dvou hodinách zásahu se pak jednotky vrátily na své základny.

kpt. Pavel Řezníček, Ing.
HZS Zlínského kraje
Sdílet