Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu osob na lanové dráze Pláně, směrem ke Světlé pod Ještědem

Dalším cvičením, které liberečtí profesionální hasiči tento týden absolvovali, byla záchrana lidí uvězněných na lanovce. Tento typ záchrany cvičí hasiči každým rokem před zahájením zimní sezony společně s provozovatelem sedačkových lanovek ve skiareálech nacházejících se v okolí Liberce. Tentokrát se záchranná akce odehrála na lanové dráze Pláně směrem ke Světlé pod Ještědem a součástí cvičení byla nejen záchrana, ale i prověření dojezdového času.

K dopravě bylo kromě běžné cisterny využito i pásové obojživelné vozidlo Hägllunds BV 206, které je nejvhodnějším prostředkem pro jízdu v nepřístupném terénu, ve vodě a především ve sněhu. Cisterna tak zůstala před branami areálu a hasičští lezci se dále přesouvali Hägllundem k nejvyššímu bodu lanovky, kde mají přidělený úsek pro záchranu.

Pro cestu na místo využili již předem připravené operativní karty, které si hasičští lezci sami vytvořili právě pro případ těchto záchran. V plánech jsou kromě vyznačených lanovek vypsány i nejvhodnější trasy mezi jednotlivými lanovkami.

doplnil velitel liberecké stanice mjr. Ing. Jaromír Mottl

Hasiči se pásovým vozidlem dostavili na místo za necelých 40 minut od nahlášení a první dvě osoby byly do hodiny na pevné zemi. Tím cvičení pro hasiče neskončilo a lezec provádějící záchranu se přesunul pomocí speciální kladky k další sedačce, ze které zachránil další dvě osoby. Po provedení jejich záchrany, která trvala zhruba 10 minut, bylo cvičení ukončeno.

Cvičení se zúčastnila i Horská služba Jizerské hory a provozovatel lanovky. Při vyhodnocení bylo provozovatelem lanovky konstatováno, že záchranáři jsou schopni v předepsaném časovém limitu provést záchranu plně obsazené lanovky.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet