Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Plzni hořela lokomotiva

Přinášíme vám informaci o starším požáru elektrické lokomotivy. Informace o něm k nám do redakce dorazila až dnes. Oč tedy šlo? Jednotka HZS Českých drah z plzeňské požární stanice byla dne 24.3. 2008 v ranních hodinách vyslána na tamní hlavní nádraží, kde došlo požáru lokomotivy.

24.3. 2008, 07.00 hod., Plzeň HL.n. požár el. lokomotivy na 2.nástupišti

Jednotka Hasičského záchranného sboru Českých drah Plzeň vyjela vozy CAS K 24 – S2V, TA – L1R a VEA – L3 v počtu 1+8 do stanice Plzeň Hlavní nádraží, druhé nástupiště západní část, druhá kolej na požár el. lokomotivy 363 061 – 3 . Jednalo se o vybuchlý kondenzátor Unipulz a následný požár bedny s uloženými čisticími prostředky. Jednotka provedla vynešení hořící bedny, její následné uhašení pomocí jednoduchých hasicích prostředků a přirozené odvětrání prostoru lokomotivy. Poté byla lokomotiva odtažena do DKV. Předběžná škoda – 5000,– Kč. Uchráněné hodnoty – 10 000 000,– Kč . Na místě přítomni : PČR OŽP Plzeň, Dozorčí provozu ČD, ZPP HZS Plzeňského kraje.


Info a foto: HZS ČD Plzeň


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tyto druhy zásahů jsou na železnici relativně častým jevem a na jeden takový mám poměrně nemilé vzpomínky. Před zhruba deseti lety došlo k explozi kodenzátoru uvnitř elektrické lokomotivy řady 363, od toho vzplanulo pouze jakési těsnění. Po příjezdu JPO HZS ČD na nádraží Praha – Vyšehrad se natáhl C proud a šlo se v dýchací technice dovnitř. Vše probíhalo v pohodě, ale náhle došlo k dalšímu výbuchu. Bohužel v tu dobu jsem stál v úzké uličce lokomotivy a exploze se stala těsně za mnou. V ten okamžik mi začalo pod nohama hořet, vše bylo ihned zahaleno kouřem a člověk nevěděl, co se vlastně stalo. Rána jak blázen, kouř, pocity nic moc… Po výbuchů se vzňala hromada ,,pucvole“ a další čistící pomůcky, ale v první chvíli jsem nevěděl, oč jde a tak moje maličkost spustila ,,bandurskou“ na smějícího se strojvedoucího, který stál venku. Dle sdělení mého tehdejšího velícího se pán bavil, asi ano, ale já ho chtěl přinejmenším, jak to říct, no prostě zbavit mužství… I když se jedná o relativně drobný zásah, nikdy nevíte, co se může přihodit. Tolik můj postřeh na zpestření nedělního večera.

-wap-
Sdílet