Neděle 28. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali vyhledávání osob v silně zakouřených prostorech na Státním zámku Slatiňany

Pět jednotek hasičů (profesionální Chrudim, dobrovolné ze Slatiňan, Chrudimi, Nasavrk a Chrasti) si v těchto dnech procvičovalo zásah na Státní zámek Slatiňany. V případě požáru zámku je prvořadým úkolem velitele zásahu zajistit dostatečné množství požární techniky a její efektivní rozmístění na místě zásahu.

Těžko někdo mohl například ve 12. století tušit, že zde jednou bude muset projet i zásahová vozidla hasičů. U historických staveb je to ten největší problém, proto bylo cvičení zaměřeno zejména na ustavení hasičské techniky u zámku, jsou zde špatné přístupové cesty a my velmi málo můžeme využít výškovou techniku.

říká ke cvičení mjr. Mgr. Petr Drápalík, velitel stanice v Chrudimi

Hasiči tak musí zajistit i dostatečné množství požární vody jak z hydrantové sítě, tak z volného vodního zdroje.

Objekt zámku má navíc vícepatrové sklepení, které je využíváno ke komerčním účelům, konají se zde společenské akce, ale sklepení je i součástí prohlídkového okruhu, hasiči tak měli možnost vyzkoušet si zde pohyb v neznámém prostoru za snížené viditelnosti.

Profesionální, ale hlavně dobrovolní hasiči si tak v dýchací technice vyzkoušeli jak náročné je nalézt osobu v silně zakouřeném prostoru. Procvičili si jak komunikovat v takovém prostoru, samotné jištění hasičů a hlavně záchranu a evakuaci osob s následným transportem ven z objektu.

dodává velitel stanice

Na závěr cvičení profesionální hasiči představili dobrovolným hasičům nového pomocníka pro usnadnění práce v zakouřeném prostoru – novou termokameru. Díky této novince hasiči vidí i ve tmě i zakouřeném prostředí a mnohem snadněji tak nalezneme osoby, které nebyly v podzemních prostorách nalezeny.

Státní zámek Slatiňany patří mezi ty historické objekty, které jsou zabezpečeny nejen proti krádeži, ale i proti požáru například elektrickou požární signalizací.

Foto: Michal Bareš, Rescueinfo o.s. – www.rescueinfo.org
Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet