Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Neznámý předmět ve výkopu zaměstnal hasiče – do Rýnovic, místní části Jablonce nad Nisou, zamířil i pyrotechnik

V pátek 14. 11. odpoledne byli jablonečtí profesionální hasiči přivoláni do části Jablonce nad Nisou – Rýnovice, kde při výkopu kanalizace narazil bagrista na válcový kovový předmět. Hasiči uzavřeli prostor v okolí výkopu jak pro dopravu, tak pro pěší.

Po provedeném průzkumu zjistili, že se předmět nachází přímo pod asfaltovým povrchem ve štěrkové vrstvě. S přihlédnutím k tomuto umístěni se jevilo jako nepravděpodobné, že bylo šlo o munici z 2. světové války, a proto hasiči prostřednictvím operačního střediska povolali k zásahu techniky SČVaK a RWE, aby zjistili, zda se nejedná o jejich zařízení. Technik SČVaK tuto variantu na místě vyloučil.

Následně na místo zásahu dorazila Pyrotechnická služba Policie České republiky. Po provedeném průzkumu pyrotechnici konstatovali, že se nejedná ani o munici.

Po příjezdu technika RWE došlo k zaměření rozvodu plynu ve vozovce. Dle mapových podkladů byla stanovena hypotéza, že se jedná a starý odvodňovač (kapák). Pro potvrzení této hypotézy bylo provedeno odkopání předmětu pod dohledem pyrotechniků a technika RWE.

Po vykopání předmětu se potvrdilo, že jde skutečně o starý odvodňovač, který již nebyl napojen na řad.

popsal velitel čety jabloneckých profesionálních hasičů ppor. Ing. Tomáš Janoušek

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet