Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tragédie na Šumpersku, při vypalování trávy zemřel člověk

Dnes (31.3.) odpoledne zasahovali hasiči na Šumpersku u požáru suché trávy, při kterém přišel o život jeden muž. Požár s největší pravděpodobností způsobila mužova neopatrnost při vypalování trávy. Ilustrační foto

Tato tragédie jen potvrzuje varování hasičů. Vypalování suchých porostů je nejen protizákonné jednání za které hrozí desetitisícové pokuty, ale je to také počínání velice nebezpečné. Na tuto neopatrnost v minulosti lidé nejednou doplatili svým životem. Oheň v přírodním prostředí se může snadno vymknout kontrole – např. při silném větru – a následný požár se pak šíří velice rychle. Výsledkem je nejenom ohrožení života a značné škody na majetku, ale také závažné ekologické následky-např. v podobě ztráty části lesa či úhynu živočichů. Stačí jen neopatrnost, trocha nepozornosti nebo panika.
Lidé by měli být opatrní také při tradičním jarním spalování odpadů na svých zahrádkách a v okolí. Vyzýváme všechny občany, aby při spalování klestí, listí nebo staré trávy dodržovali základní bezpečnostní pravidla a pálení zejména většího množství odpadů předem nahlásili na operační a informační střediska Hasičského záchranného sboru ČR. Zabrání se tak zbytečným výjezdům k domnělým požárům.

Teplé víkendové počasí spolu s neopatrností lidí se projevilo na nárůstu počtu požárů – v sobotu 29.3. zasahovali hasiči u 19 požárů v přírodním prostředí (požáry trávy, lesního porostu), v neděli 30.3. to pak bylo u 40 požárů v přírodním prostředí, v pondělí 31.3. od půlnoci do 18:10 likvidovaly jednotky požární ochrany dalších 33 požárů v přírodním prostředí.


kpt. PhDr. Petr Kopáček
tiskový mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-wap-
Sdílet