Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Políkno na Jindřichohradecku hořela stodola, plameny ji zasáhly celou

V 11:31 hodin přijalo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o požáru stodoly v obci Políkno na Jindřichohradecku. Vyjely k němu osádky cisteren a automobilového žebříku profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a dobrovolných hasičů obcí Jindřichův Hradec, Stráž nad Nežárkou a Jarošov nad Nežárkou.

Průzkum na místě požáru ukázal, že hoří stará stodola o půdorysu 20 × 10 metrů, která je součástí bývalé zemědělské usedlosti. Stodola byla v době příjezdu hasičů zasažena v plném rozsahu.

Ze zasažené stodoly hasiči vyvedli jednu krávu a zároveň ihned rozvinuli útočné hasební proudy, pomocí kterých dostali požár rychle pod kontrolu. Lokalizaci požáru velitel zásahu nahlásil na operační středisko minutu po poledni.

Zasahujícím jednotkám se podařilo zabránit rozšíření požáru na další zemědělský objekt stojící v bezprostřední blízkosti, ve kterém bylo hospodářské zvířectvo. Před 14. hodinou velitel zásahu podal zprávu, že zasahující hasiči dohašují jednotlivá ohniska, po 14. hodině začaly postupně jednotky z místa požáru odjíždět zpět na své základny. Stodola byla zcela uhašena v 14:34 hodin.

Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR vyčíslil na 200 000,– Kč, hodnota uchráněného majetku (obytná část stavení a další stodola) pak činí 1 000 000,– Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet