Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česká policie v novém

Již nějakou dobu se na veřejnosti probírá, jak mají vypadat nová vozidla Policie České republiky. Počínaje posledním březnovým dnem však končí všechny debaty na toto téma. Alespoň oficiálně….

Na policejním prezidiu byla včera, 31.3. 2008 na tiskové konferenci představena finální verze nových služebních vozidel Policie ČR. Vozidla představil náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku plk. Tomáš kužel. A redakce serveru Požáry.cz na místě měla pochopitelně svého zpravodaje.

Po revoluci se policie převlékla. Žlutobílá vozidla nejprve zkušebně nahradila vozidla čistě bílá, poté se přidal zelený pruh a současně z „VB“ se nápis přeměnil na „policie“. Nedávno se do zeleného pruhu vložil nápis „pomáhat a chránit“, který se okamžitě stal terčem různých proměn a vtípků.

Nové policejní vozy se změní k novému evropskému trendu a budou mít základní barvu stříbrnou metalízu. I přes názory odborníků, že tento druh barvy je celoročně hůře viditelný pro některé skupiny obyvatel, jako např. důchodce a lidi s vadou zraku, policejní náměstek „rozbil“ tyto názory tím, že jejich odborníci to vidí jinak. Navíc se prý vozidla po vyřazení od policie budou prý lépe prodávat v této barvě. Takže o jiné základní barvě nechce nikdo nic slyšet. V praxi se však více než stříbrná osvědčuje „sněhově bílá“, která je u nás vidět na některých sanitních vozidlech.

Dle policejního náměstka je spíše než na základní barvu třeba podívat se na polepy. Základní barva polepu bude modrá. Prý je to více uklidňující barva, než zelená. Odborníci sice nesouhlasí, ale budiž. Autoři návrhu to ale především zdůvodňují tím, že se obdobně zelené uniformy vyměnily za modré, stejně jako se tímto stylem od roku 2006 rekonstruují policejní služebny (a musím uznat, že vcelku vkusně). Policejní náměstek Kužel hovořil o tom, že modrý pruh bude reflexní, nicméně v materiálech, které jsme na konferenci obdrželi, je uvedena pouze barva „modrá“. Takže je otázka, co si z toho vybrat. Pokud bude modrá reflexní, bude to v pořádku. Doplňovat jí bude žlutá reflexní barva, vše v novém, moderním a atraktivním designu. Policie se tím má více přiblížit moderní době. Samozřejmě nesmí chybět nyní tak populární nápis „pomáhat a chránit“, ten ale doplní na zadním blatníku nápis „158“ s vyobrazením telefonního sluchátka. Tento nápad je dobrý, neboť řada lidí si stále plete nebo nepamatuje tísňové linky a tak dojde i k malé osvětě. Nápis „policie“ je na stranách situován pouze na přední dveře a je černé barvy. Není mi známo, zda-li bude rovněž reflexní. Vzadu bude nápis žlutý reflexní, bude umístěn vpravo. Na přední kapotě bude klasický znak PČR, k němu přibude černý nápis „policie“. Ten je tam, dle mého názoru, poněkud nadbytečný, ale uvidíme, jak to bude vypadat v praxi.

Policejní auta budou dodávána od vybraného dodavatele jako celek, tedy včetně polepů a majáků. Na 700 nových vozidel by mělo vyjet na naše silnice již letos v listopadu, v průběhu čtyř let má být zakoupeno celkem 3500 nový vozidel, z nichž 1900 bude v novém barevném provedení, 900 jich bude civilních a o zbylých 700 se rozhodne později. Tato vozidla postupně nahradí ta současná, zelenobílá. Policii to vyjde na téměř 1,5 miliardy korun a je vypsáno ode dneška výběrové řízení, které bude ukončeno 25. dubna 2008. Na posouzení nabídek je vybrána soukromá firma. Policie prý chce, aby výběrové řízení bylo transparentní, avšak dispozice jsou tajné a bude vyhlášen pouze vítěz, ne všechny nabídky. Škodovky se tak u policie možná stanou minulostí. Proslýchá se, že asi nejvážnějším kandidátem je Kia a poté Ford.

Do doby, než budou nahrazena zelenobílá policejní auta, budou vedle sebe zároveň jezdit vozy obou označení. Na to už je ale veřejnost vcelku zvyklá, vždyť po revoluci to bylo stejné. Současná vozidla se údajně přebarvovat nebudou.

Pokud jde o výkon, bude to asi vcelku zajímavé. Motory mají být benzinové, s rychlými vozy např. na úrovni Octavia RS apod. se však vůbec nepočítá. Takže sice v novém, ale stále po staru.

Pokud se domníváte, že by jste si mohli splést nové policejní vozy např. s městskou policií nebo celní správou, určitě se mýlíte a k takovému omylu dojít nemůže. Policejní náměstek se této opakované otázce opakovaně bravurně vyhnul.

Můj názor: stříbrná barvy se mi vcelku líbí, avšak osobně si myslím, že spíše než osobní sympatie či antipatie k určité barvě či stylu by mělo být přednější podívat se na věc čistě z praktické stránky. Zatímco boky jsou celkem dobře viditelné, na zádi vozu by byl v dolní části, podle mého názoru, vhodný kombinovaný „Áčkový“ bíločervený pruh, který se dnes občas na policejních vozech vyskytuje. Přední část vozu je ale poněkud ochuzena a nedořešena. V prostoru masky chladiče a nárazníku by bylo asi více vhodné přidat větší množství reflexních prvků a samozřejmostí by měl být alespoň jeden pár přídavných modrých světel.

Policie zároveň přiznala, že doposud byla jedinou složkou IZS, která prakticky (až na zkušební výjimky) nepoužívala reflexní doplňky na vozidlech. Pokud jde o nové zbarvení, toto ode dnešního dne upravuje zákon číslo 103/2008 Sb. (ke stažení http://www.mvcr.cz/…akon_03.html#…). O výběrovém řízení se můžete něco málo dozvědět zde: http://www.p1000.cz/. Porovnání se zahraničím můžete učinit např. na stránkách www.ukeemergency.co.uk, srovnání s pražskou městskou policií zde: www.mppraha.cz.


Závěrem mi dovolte malou úvahu. Proč se v případě možné změny barevného provedení vozidel hasičů vymlouvala tisková mluvčí GŘ HZS ČR na to, že současné provedení je tradiční a lidé ho mají zažité, když u policie změna jde a nikdo taková slova neříká? Přitom se také jedná o resort MV…



Michal Procházka, zpravodaj Požáry.cz

-wap-
Sdílet