Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení zakončilo sérii výcviků zaměřených na vyprošťování z havarovaných vozidel v Hradci nad Moravicí na Opavsku

V říjnu a listopadu letošního roku jednotka dobrovolných hasičů z Hradce nad Moravicí absolvovala sérii výcviků zaměřených na vyprošťování z havarovaných vozidel. Výcviky se zaměřily jak na stabilizaci vozidel, první pomoc a manipulaci se zraněným, taktiku zásahu a konstrukci vozidel a samozřejmě také na samotnou manipulaci s hydraulickým vyprošťovacím zařízením.

Celý blok školení a výcviku byl zakončen prověřovacím cvičením, které bylo ohlášeno jednotce dne 12. 11. 2014 ve 22:05 jako ostrý výjezd k dopravním nehodě s vyproštěním osob. Po příjezdu s CAS 15 MAN s posádkou 1+5 na místo jednotka zajistila místo nehody, navázala kontakt se zraněnými osobami, provedla protipožární opatření a stabilizaci vozidla a osvětlení místa zásahu.

Dva hasiči provedli základní zajištění zraněných osob uvnitř vozidla a po odstřižení pravého boku vozidla včetně „B“ sloupku byly osoby na páteřní desce vyproštěny a bylo dokončeno jejich ošetření.

Celé cvičení se podařilo dokonale utajit a také hodnotitelé cvičení byli celou dobu ukryti a tak si zasahující až do ošetření namaskovaných figurantů mysleli, že se jedná o reálný zásah.

Celý blok výcviku bylo možné realizovat jen díky ochotným občanům z Hradce nad Moravicí, kteří reagovali na výzvu v místních Hradeckých novinách k darování starých vozidel a tak jednotka nemá nouzi o materiál k výcviku. Díky patří i našim ochotným figurantkám a členům jednotky, kteří se mě kupodivu nepokusili zabít, poté co zjistili, že se jedná o cvičení :-)

Tomáš Rozehnal
Velitel JPO II/1-D.Z Hradec nad Moravicí
Foto: Peter Soós
Sdílet