Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výběr z Libereckého kraje

V pondělí 31. března 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje k 9-ti ohlášeným událostem, mimo jiné k požáru způsobenému technickou závadou solária.

Územní odbor Česká Lípa: Požár způsobilo solárium

Pravděpodobně technická závada na solárním panelu způsobila v pondělí 31. března 2008 krátce před půl jedenáctou večer požár ve fitnesscentru v Žižkově ulici v Novém Boru. Dobrovolní hasiči z Nového Boru spolu s českolipskými profesionály požár uhasili jedním vysokotlakým proudem vody a prostory odvětrali. Oheň způsobil na zařízení stotisícovou škodu.

Územní odbor Jablonec nad Nisou: hasiči vynesli starší ženu ze zakouřeného bytu

K technické pomoci při otevření bytu na Jiráskově nábřeží v Železném Brodu byli v pondělí 31. března 2008 deset minut po sedmnácté hodině vysláni profesionální hasiči ze stanice Semily.
Po příjezdu na místo události hasiči zjistili, že v 7. poschodí třináctipatrového věžového domu je za zavřenými dveřmi cítit kouř. Sousedé hasiče informovali, že se z bytu ozývalo volání o pomoc. Hasiči vypnuli hlavní jistič elektrické energie a pomocí nářadí se pokusili otevřít dveře, což se kvůli bezpečnostnímu zámku nepodařilo. Příslušníci městské policie zajistili přítomnost dcery uživatelky bytu, která hasičům poskytla náhradní klíče. Hasiči vniknuli v dýchací technice do zcela zakouřeného bytu, kde nalezli na zemi v blízkosti plynového sporáku ležet starší ženu. Na sporáku stál hrnec s připáleným a zcela vyvařeným mlékem, který byl již téměř v plamenech. Hasiči položili ženu na deku a vynesli ji ze zakouřeného bytu na chodbu. Tam byla žena předána do péče lékaře. Hasiči poté uzavřeli přívodní ventil k plynovému sporáku a byt i dům odvětrali za pomoci přetlakové ventilace.

Územní odbor Liberec: Olej na pánvi začal hořet

K požáru v kuchyni ve 4. patře bytového domu v ulici Na Kopečku v Liberci, došlo v pondělí 31. března 2008 krátce před půl jednou odpoledne. Muž, který připravoval oběd, ponechal pánev na zapnutém sporáku bez dozoru, olej se vznítil a následně vznikl požár, který zachvátil také digestoř. Muži se podařilo byt bezpečně opustit.
Profesionální hasiči ze stanice Liberec v dýchací technice evakuovali obyvatele z bytů v 5. patře, uzavřeli hlavní přívod plynu a elektrické energie a oheň uhasili jedním vysokotlakým proudem vody. Poté kuchyň odvětrali otevřeným oknem.
Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při vaření. Požár poškodil vybavení kuchyně v hodnotě 30 tisíc. Hasičům se podařilo uchránit majetek ve výši 100 tisíc korun.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

-wob-
Sdílet