Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celní sklad v Paskově zničil výbuch, zraněno bylo sedm osob, příčina výbuchu se stále vyšetřuje

Sedm jednotek hasičů zasahovalo od úterního rána 18. 11. 2014 u výbuchu s následným požárem, který se stal uvnitř patrové budovy Celního úřadu v Paskově (okres Frýdek-Místek). Je evidováno celkem sedm zraněných, z toho až pět těžce, skončili v nemocnicích. Výbuch poničil jak zadní vnější zeď úřadu, tak sousední přízemní objekt soukromé firmy.

Hasiči byli o výbuchu informováni v úterý ráno krátce před osmou hodinou. Na místo vyjelo celkem 16 hasičských vozidel sedmi jednotek z okresů Frýdek-Místek a Ostrava-město. Na místě zasahují dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Ostrava-Zábřeh a Frýdek-Místek, hasiči z Biocelu Paskov a letiště Ostrava-Mošnov a tři jednotky dobrovolných hasičů – Paskov, Krmelín a Vratimov.

Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že jde o výbuch s následným požárem, při kterém byly evakuovány zhruba tři desítky osob. Zdravotnické záchranné službě MSK předali celkem šest zraněných osob (hlavně s popáleninami), pět z nich bylo převezeno do nemocnic, šestá ošetřena na místě. Sedmá zraněná osoba sama dojela do zdravotnického zařízení a požádala o ošetření.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu během několika minut, pak už obtěžoval okolí pouze silný kouř. Mj. i proto, že nebylo jasné, zda všechny osoby unikly včas do bezpečí, dostali hasiči do rukou lopaty a vidle a vyhazovali sutiny a zbytky písemných materiálů z přízemních kanceláří oknem ven.

Na místě je dosud vedle zasahujících jednotek hasičů také několik hasičských vyšetřovatelů z HZS MSK, z Policie ČR i pyrotechnici. Příčina vzniku požáru nebyla ještě v 11:00 hodin jasná, nebyly dány ani jednotlivé vyšetřovací verze.

Protože výbuch hnul jednou z obvodových zdí celního úřadu, na místo byl povolán statik. Ten konstatoval, že nosné části nebyly narušeny, takže bude patrně stačit přestavět onu narušenou zeď. Žádné další nebezpečí pro okolí celního úřadu zřejmě nehrozí.

18. 11. 2014 15:30

Vybrané jednotky hasičů dnes odpoledne pokračovaly v činnosti na místě výbuchu a požáru v Paskově, poté co byla většina jednotek odeslána před polednem na své základny.

Zůstali zde hasiči, kteří pomocí přístroje kontrolovali stabilitu výbuchem vyhnuté obvodové zdi, automobilový žebřík, který dopravil vyšetřovatele hasičů na střechu, a také velký hasičský evakuační autobus, v jehož teple a suchu se od rána až do 12:30 zdržovalo 10 evakuovaných osob, v dřívějších hodinách jich bylo maximálně 15.

Příčina výbuchu není stále známá, Policie ČR již vyloučila použití nástražného výbušného systému.

Na místě kromě další techniky zasahují i speciální kontejnery, mezi něž patří technický z centrální stanice v Ostravě – Zábřehu a také s dřevěnými hranoly z Letiště Leoše Janáčka. Oba jsou využívány k zajištění stability budovy.

20. 11. 2014 10:00

Z dosavadního šetření vyplývá, že se v budově nenacházel žádný plynový rozvod a také přivolaný pyrotechnik vyloučil, jako možnou příčinu výbuchu nástražný výbušný systém. Na místě události stále probíhá šetření, jehož cílem je zjistit informace a zajistit stopy, které povedou k objasnění příčin a okolností této exploze.

Po tlakových zkouškách provádíme zejména sondáže a odborná měření. Jejich cílem je zjistit přesné příčiny a okolnosti exploze. Je zřejmé, že výbuch způsobil plyn, a právě těmito měřeními chceme přesně lokalizovat a určit zdroj nahromaděného ply­nu.

Zjištěné skutečnosti jsou průběžně vyhodnocovány a shromažďovány, tak aby vedly ke konečnému stanovisku, tzn. co bylo příčinou výbuchu budovy Celního úřadu v Paskově. Pracujeme s několika verzemi, mezi kterou se i možnost úniku plynu z potrubí, kterým je veden důlní plyn a nachází se poblíž místa exploze.

Případ šetříme jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti a v případě zjištění pachatele, tomuto hrozí trest v odnětí svobody až na pět let.

20. 11. 2014 14:55

Několikrát denně budou ve čtvrtek a v následujících dnech až do odvolání monitorovat profesionální hasiči z Frýdku-Místku (HZS MSK) koncentraci výbušného metanu v sondách, vyvrtaných v bezprostředním okolí celního úřadu v Paskově.

Ve zhruba metr hlubokých otvorech, vyvrtaných soukromou firmou během čtvrtečního rána, hasiči během několika čtvrtečních měření (20. 11. 2014) sice naměřili výskyt metanu, ale vždy s řádově nižšími hodnotami, než je spodní hranice výbušnosti metanu. Uvnitř poničené budovy hasičské přístroje výskyt metanu nezaznamenaly vů­bec.

Velitel hasičů (ze stanice HZS Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku) proto doporučil majitelům budovy – hlavně kvůli maximálnímu snížení všech představitelných rizik – rozšířit nebezpečnou zónu kolem celnice, ohraničenou pletivovým plotem, o několik metrů. V celním úřadu i v sousedním autoservisu byl až do odvolání vypnut přívod elektrické energie.

21. 11. 2014 15:45

Na poslední měření koncentrací výbušného metanu přijeli v pátek 21. 11. 2014 odpoledne do Paskova (okres Frýdek-Místek) k celnímu úřadu profesionální hasiči z Frýdku-Místku (HZS MSK). Hodnoty naměřeného plynu totiž nepřekročily ani setiny procent spodní hranice výbušnosti metanu. Metan se přitom v takovém nepatrném množství vyskytoval jen u zdí celnice.

Ve čtvrtek a pátek přitom hasiči měřili hodnoty metanu několikrát denně, a to v sondách, vyvrtaných v bezprostředním okolí celního úřadu v Paskově. Ten poničil výbuch nahromaděného plynu s následným požárem v úterý ráno a vážně zranil několik osob.

Metr hluboké otvory vyvrtala soukromá firma v bezprostředním okolí poničené celnice. Na žádost hasičů šla ve čtvrtek večer do větší vzdálenosti. Nejvzdálenější sonda (u silnice) tak byla vzdálená od celního úřadu zhruba 40 metrů. V těchto nových (vzdálenějších) vrtech hasiči ale nikdy nenaměřili žádný metan.

por. Mgr. Vlastimil Starzyk
komisař skupiny tisku a prevence Frýdek-Místek
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet