Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zemědělského skladu

Krátce po 13. hodině (2.4) byl na Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje nahlášen požár v objektu zemědělského skladu v obci Vráto. Objekt nyní slouží jako sklad balíkovaných plastů. Požár v tuto chvíli ničí přibližně třetinu objektuIlustrační fotoVydáno ve 14:30 hod

Z místa požáru se valí kouř do širokého okolí. K zásahu bylo vysláno celkem 6 jednotek: profesionální hasiči ze stanic České Budějovice, Suché Vrbné a jednotka Českých drah a jednotky SDH obcí Lišov, Hluboká nad Vltavou a Hrdějovice. Jako posilové jednotky k požáru vyjely automobilová plošina a chemický kontejner. V objektu se nenachází žádní lidé, hasiči nemuseli provádět evakuaci.
O události byl informován odbor životního prostředí a starostové nejbližších obcí. Ti byli zároveň vyzváni, aby doporučili obyvatelům svých obcí neotevírat okna a nevětrat.
U zásahu je přítomen krajský ředitel HZS a řídící důstojník kraje.

Vydáno v 16:38

V současné době (16:20 hodin) je požár lokalizován, hasiči provádějí rozebírání jednotlivých balíků odpadu a jejich vyvážení, aby mohli dohasit všechna ohniska požáru. Požářiště již prozkoumávají společně s Policií ČR vyšetřovatelé HZS pro zjišťování příčin požáru. Podle jejich slov bude výše škody, výše uchráněných hodnot a příčina vzniku požáru známa nejdříve zítra.

aktuální informace vydáno 3.4. v 8:00

Včerejší požár odpadu v bývalém zemědělském objektu v obci Vráto na Českobudějovicku doposud zaměstnává jednotky požární ochrany. Pravidelně po celou noc se u požářiště střídaly jednotky hasičů a v současné chvíli je na místě ještě plošina a dvě cisterny ze stanice České Budějovice. Hasiči rozhrabávali odpad, prolévali ho vodou, aby zlikvidovali všechna ohniska požáru a kontrolují, zda nedochází k opětovnému zahoření.

Vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR stanovil výši škody na objektu předběžně na Kč 200 000,–- a uchráněné hodnoty na Kč 400 000,–-. Také jsou již stanoveny vyšetřovací verze vzniku požáru, ale tyto informace zatím nebudou sdělovány.



Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje


-kuw-, -swo-
Sdílet