Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Usnul u přípravy večeře a vysloužil si pokutu

Dnes, 3. dubna 2008, pět minut po půlnoci byl na tísňovou linku 112 ohlášen kouř valící se z okna v 1. patře panelového domu v ulici Bratří Čapků v České Lípě. K požáru byli vysláni profesionální hasiči z požární stanice Česká Lípa s dvěmi cisternovými vozy a automobilovou plošinou.

Hasiči po příjezdu na udanou adresu zjistili požár v bytové jednotce v 1. patře domu. Protože měli důvodné podezření, že se v bytě nachází osoby, vnikli v dýchací technice s jedním vysokotlakým proudem vody vchodovými dveřmi do zakouřeného bytu.

Uvnitř nalezli muže, který se nadýchal kouře. Ihned ho vyvedli ven a předali ho do péče záchranářů zdravotnické služby. Poté nalezli v kuchyni na sporáku spálené jídlo a hořící digestoř, kterou uhasili. Kouř se z bytu společným odtahem začal šířit i do vyšších pater. Hasiči evakuovali z bytu v 2. patře další 4 osoby, které se také nadýchaly zplodin hoření. Po celou dobu hasiči kouř, jež se rozšířil do celé budovy, odvětrávali.

Příčinou vzniku požáru byla jednoznačně nedbalost. Muž se údajně vrátil v noci ve společenské náladě domů, začal si připravovat jídlo a usnul. Vyšetřovatel příčin požárů HZS Libereckého kraje udělil muži na místě blokovou pokutu 1 tisíc korun za nedbalost. Výše přímé škody způsobené požárem se pohybuje okolo 3 tisíc. Hasičům se podařilo uchránit majetek v hodnotě 300 tisíc korun.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje



-swo-
Sdílet