Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zemědělské usedlosti na Rychnovsku

Rozsáhlý požár zemědělské usedlosti likvidovali během včerejšího dne (3. dubna 2008) hasiči v obci Hlinné na Rychnovsku. Nově zrekonstruovaný dům a přilehlá stodola začaly hořet kolem jedenácté hodiny dopoledne. 4.4. – Doplněny fotografie a tisková zpráva

Hasiči byli o požáru informováni v 11:08 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky a Rychnova nad Kněžnou, hasiči podniku Škoda Auto Kvasiny, dobrovolní hasiči z Dobré, Hlinné, Opočna, Deštné v Orlických horách, Trnova, Solnice a Dobrušky. Na hašení požáru bylo nasazeno celkem jedenáct požárních vozidel.

Při příjezdu první jednotky na místo byla již celá střecha domu a stodoly v plamenech. Oheň se rychle rozšířil také do obytného podkroví a na půdu po celé délce objektu. Hasiči ihned začali s hašením, ale přístup do půdního prostoru byl znemožněn kvůli zničenému schodišti. Hasiči proto museli zasahovat pouze zvenčí a z nastavovacích žebříků. Zároveň vynášeli věci a vybavení z přízemí domu. Z hořící stodoly vynesli pět potápěčských lahví se stlačeným vzduchem. Celý objekt byl silně zakouřen, proto museli po celou dobu zasahovat v dýchacích přístrojích. Voda do cisteren byla doplňována z nedalekého potoka, který byl od místa požáru vzdálen zhruba 100 metrů. Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 13:26 hodin. Po lokalizaci sundali střešní krytinu a prořezali otvory do prkenného záklopu střechy, aby bylo možné dohasit střešní konstrukci a odvětrat půdní prostor. Požár se podařilo zlikvidovat v 19:50 hodin. Do pozdních nočních hodin zůstávaly na místě dobrovolné jednotky hasičů z obce Hlinné a Dobré, které prováděly dohled nad požářištěm.

V první fázi hašení došlo k sesuvu střešní krytiny a padající střešní taška zasáhla do nohy velitele zásahu. Ten byl později ošetřen v nemocnici, ale jeho zranění není vážné.

Při požáru bohužel uhynulo několik domácích mazlíčku (křeček, andulka, exotický plaz, želva a kočka), kteří byli v té době uvnitř rodinného domu.

Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření. Z dosavadního šetření vyplývá, že obrovský požár mohla způsobit i kočka, která převrátila obuv do bezprostřední blízkosti lokálního topidla na tuhá paliva. Majitel objektu vyčíslil škodu na 3 miliony korun.


Foto: stanice Rychnov nad Kněžnou



por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet