Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti na Novojičínsku se přiotrávily oxidem uhelnatým, ve vážném stavu byly převezeny do nemocnice

V neděli 23.11. v podvečer zasahovaly posádky zdravotnické záchranné služby společně s hasiči v obci Libhošť na Novojičínsku u intoxikace oxidem uhelnatým. Operátoři přijali požadavek k zásahu po sedmnácté hodině.

Nebezpečným plynem mělo být zasaženo více dětí. Na místo události proto zamířily tři posádky rychlé zdravotnické pomoci, a to ze stanovišť ZZS ve Studénce, Kopřivnici a Novém Jičíně. Spolu s nimi byla na pomoc vyslána také lékařská rendez-vous.

K intoxikaci oxidem uhelnatým došlo v souvislosti s provozem plynového kotle v domě. Posádky záchranné služby musely ošetřit tři děti – dva chlapce a dívku, ve věku čtyři, pět a osm let. Dva z malých pacientů byli před příjezdem záchranářů v bezvědomí, v době zásahu ZZS však již všechny děti reagovaly a byly se záchranáři v kontaktu.

Jejich stav přesto zůstával vážný. Posádky poskytly všem postiženým přednemocniční neodkladnou péči a následně je transportovaly do Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy, která disponuje hyperbarickou komorou, potřebnou při léčbě takto intoxikovaných o­sob.

PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet