Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár auta, motorky a garáže v Orlové po svařování

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v pátek 4. 4. 2008 u požáru dvoupodlažního hospodářského objektu u rodinného domku v Orlové (okres Karviná). Dvaapadesátiletý majitel svařoval prahy osobního automobilu Mazda 323, od auta chytla garáž i motocykl Yamaha 1100. Muž byl popálený na rukou a hlavě.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru ve Větrné ulici v pátek po deváté hodině. Na místo byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Orlové a Bohumíně a dvě dobrovolné jednotky ze Starého Bohumína a Rychvaldu.

Hasičům se s použitím dýchací techniky podařilo dostat požár pod kontrolu zhruba po hodině, dohašování trvalo dalších dvacet minut. Muže hasiči předali s popáleninami Zdravotnické záchranné službě, která jej odvezla do nemocnice. Patrně se také nadýchal zplodin hoření. Popáleniny naštěstí nebyly vážné, muž se po ošetření mohl údajně již za hodinu vrátit domů.

Po uhašení požáru byla na místo vyslána ještě pátá jednotka – dobrovolní hasiči z Orlové-Poruby, kteří si požářiště převzali a po odjezdu kolegů jej měli pod dohledem.

Muž přímo v garáži vyvařoval prahy na Mazdě 323, na autě zřejmě chytly plastové díly a začal se vyvíjet hustý dým. Kutil se již nedostal k hasicímu přístroji, který měl zavřený v kufru auta. Od auta chytla garáž i motorka.

Vyšetřovatel hasičů stanovil předběžnou škodu na 700 tisíc korun – na motocyklu 300 tisíc korun, na autě 60 tisíc korun, zbytek na poškozeném stropu a střeše zděné hospodářské budovy a také na poničeném nářadí (např. hoblovačce) a čerstvě nakoupených barvách. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost při svařování.

Majitel domku nemá na mimořádné události štěstí. Pokud si zdejší hasiči dobře vzpomínají, loni mu pomáhali poté, když mu vichřice poničila střechu domu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-
Sdílet