Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Všechny cesty vedou do Říma V

V 5. dílu vám představím jednu z nejzáhadnějších hasičských stanic v celé Itálii. Možná jsem to řekl trochu špatně, proto se přesněji zaměříme na městský stát Vatikán, který se nachází nedaleko od centra Říma a je už po několik staletí domovem církve v čele s papežem.

Při mé návštěvě Vatikánu jsem chtěl také navštívit naše kolegy. Již předem jsem přesně věděl, kde se stanice nachází a že nebude vůbec jednoduché se tam dostat. Stanice je umístěna uprostřed velkého parkoviště uprostřed muzeí, kam mají přístup pouze místní občané. I přes moji velkou snahu a přemlouvání Švýcarské gardy se mi bohužel nepodařilo uspět. Ono pro Itala není jednoduché proklouznout do Vatikánu, natož pro českého kluka s fotoaparátem. Při návštěvě římského komanda jsem mluvil s několika Italy a nikdo toho moc o vatikánské stanici moc neví. Společné zásahy nepřipadají v úvahu, protože jednotka je velice dobře vybavená a sama si vystačí. Hasičská vozidla nemají oprávnění vjezdu do římských ulic, a tak je opravdu nemožné provést detailní prohlídku vatikánských vozů. Samotnému se mi ale podařilo ulovit několik špionážních fotografi a na požádání mi byli zaslané i doplňující fotografie.

VIGILI DEL FUOCO DEL STATO DELLA CITTA DEL VATICANO

Na hasičské stanici slouží kolem 20 hasičů, kteří jsou rozděleni do tří 24-hodinových směn. Ve Vatikánu neexistuje žádná tísňová linka, všechny linky jsou totiž místní. Na stanici je vždy připraveno pět hasičů, kteří jsou připraveni zasáhnout v celém areálu Vatikánu. Další dva hasiči vykonávají požární hlídky v bazilice Sv. Petra a v muzeích, kde je několik místních požárních zbrojnic s hasicím zařízením a nářadím. Mezitím co kolegové spěchají k signalizaci EPS s mobilní požární technikou, požární hlídka již koná průzkum a může začít s likvidací požáru.

Protože se zde nachází pouze jedna hasičská stanice, musí na ní být veškerá techniky k řešení nejrůznějších zásahů od požárů, dopravní nehody až po záchranu osob. Je nutné ale říci, že vážné případy se zde nestávají. Ve většině případů se jedná o signalizaci EPS nebo o zaseknutý výtah s turisti. Jednotka nemá žádný speciální útvar jako jsou chemici nebo lezci, protože tu jednoduše každý dělá všechno. Na stanici se nachází sedm zásahových vozidel převážně značek Iveco. „Zmenšená CASka, RZA, jeřáb, plošina a tři velitelská vozidla Landrover a Ford. Mezi nejnovější vozidla patří Mercedes Econic, ale celkově se dá říci, že na stanici nenajdete vozidlo starší pěti let. Jak jsem se již zmínil ve Vatikánu nezasahují římské jednotky, ale i přesto je pomoc Vatikánu při mimořádné situaci zahrnuta do poplachového plánu Distaccamenta di Prati, které se nachází necelý 1km od Vatikánu.

„Jsem rád, že jsem vám po několik uplynulých týdnů mohl přinášet reportáže z tohoto hlavního město a doufám, že jste alespoň někdo změnil názor na italské hasiče. Tímto vás také prosím, aby jste mi v podobě komentářů nechali svůj názor a celkový pohled na moji reportáž a na italské hasiče. Zajímaly by mne vaše názory a připomínky na jejich techniku a na všechno, co vás zajímá.“

Děkuji mnohokrát čtenářům a na závěr vám na konec fotogalerie přikládám sestřih zásahů pořízených mnou a mým známým italským hasičem při cestách po Itálii.



Josef Rychlý (SDH Horní Měcholupy)
Claudio Orlandi (Comando provinciale di Roma)




-swo-
Sdílet