Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Žampachu mají nový dopravní automobil

Dne 5.4. 2008 se v malé obci Žampach nedaleko Letohradu konala slavnostní akce, jejímž vyvrcholením bylo předání nového dopravního automobilu pro tamní jednotku SDH, která zažívá de facto znovuzrození. DA je na podvozku Iveco a postavila ho jihočeská firma KEB-EGE.

Sbor dobrovolných hasičů obce Žampach – Hlavná, který v letošním roce slaví již 84 let od svého založení se dočkal pro svojí výjezdovou jednotku, která je zařazena do kategorie JPO V, tedy místní působnost, nového požárního automobilu. Dlouho očekávaná chvíle tak včera po obědě konečně nastala, zástupci kájovského výrobce požární techniky, firmy KEB-EGE byl do Žampachu dovezen nový dopravní automobil pro místní hasiče, server Požáry.cz byl u toho.

Dopravní automobil je postaven na starším italském podvozku Iveco Daily Dual Cab, tedy s prodlouženou kabinou pro osádku 1+6. Nástavba je vyrobena za pomoci hliníkového plechu a sendvičových profilů. Automobil je vybaven hned dvojicí čerpadel – nízkotlak a vysokotlak. Prvně uvedené pochází od výrobce ZHT, jedná se o odstředivé, jednostupňové čerpadlo WB 30XT DRX, které je schopno výkonu 1100 l/min při 4 barech, vysokotlaké je Kranzle/KEB-EGE, to dává 21 l/min při 150 barech. Armatury jsou provedeny z plastu, z něj je i vodní nádrž o objemu 1000 l. Pro první zásah je ve voze připravena dvojice hadic C, složených do harmoniky a samozřejmě třicetimetrový vysokotlaký naviják s volitelnou proudnicí. Z vybavení jmenujme dále elektrocentrálu Kiper, dvojici osvětlovacích stativů, hadicové příslušenství, motorovou pilu, savice, pračku hadic, žebřík, hydrantový nástavec, ženijní nářadí atd. Vše je uloženo v prostorné nástavbě buďto na pevném místě či výklopných platech a žebřík je na přichycen na zadním výklopném držáku u stropu nástavby. Uprostřed vozu je místo na přenosnou stříkačku PS 12, která bude do vozu dodána později. Boční přístup k vybavení je umožněn po otevření osvědčených a kvalitních hliníkových rolet s podélným madlem značky AS Lite, jenž mají nový, bezpečnější způsob zamykání, které je oproti staršímu mnohem lepší, zámky jsou po stranách a nikoliv uprostřed rolety. Čerpadla a žebřík kryjí výklopné zadní dveře. Vnitřní prostor nástavby je osvětlen za pomoci LED diod. Tento způsob osvětlení nástavby se po vzoru KEB-EGE začíná realizovat i u jiných výrobců požární techniky v ČR.

Automobil, který je vyveden v dobře viditelné barvě RAL 3024 skutečně září na dálku, bílé prvky jsou reflexní, pruh je i na roletách a jako VRZ je na dopravním Ivecu rampa od výrobce Tesla Holomý, která je v provedení lineárních výbojek, vzadu je stroboskop, tedy maják v tomto provedení.

Dopravní automobil Iveco/KEB-EGE, který nahradil starou Tatru 805, umožní dobrovolným hasičům ze Žampachu – Hlavné zásah na likvidaci menších požárů za pomoci C proudu či vysokotlaku a také provedení technické pomoci. V obci se nachází opravdu mnoho mentálně postižených lidí, kteří žijí v tamním domově a přilehlých vilách a tak při vzniku mimořádné události je rychlá pomoc těmto osobám nasnadě. Nové ,,déáčko“ je tedy velkým přínosem pro zvýšení pocitu bezpečí v celé obci a v případě potřeby hasičů pomůže kvalitně provést jejich zásah. Při slavnostním předání vozu také převzalo od starosty obce pověřovací listiny několik nových členů nově tvořené zásahové jednotky včetně jejího velitele. Kromě toho se při slavnostním aktu předala také dvojice medailí za věrnost. Dva členové slouží sboru dobrovolně už úctyhodných 60 let!

Závěrem ještě cena vozu, ta se pohybuje kolem 1 500 000,– Kč.

TTD DA Iveco Daily

Podvozek: Iveco Daily
Motor: Iveco 2,8 Diesel
Hnané nápravy: 4×2 zadní
Osádka: 3+4
Max. celková hmotnost: 5000 kg
Voda: 1000 l
Čerpadlo NT: WB 30XT DRX
Výkon: 1100 l/min při 4 barech
Čerpadlo VT: Kranzle/KEB-EGE
Výkon: 21 l/min při 150 barech

Malé video je k vidění zde.


-wap-
Sdílet